Mourinho verpest feest van aartsrivaal Guardiola

De champagnekurken stonden zaterdagavond al op springen bij Manchester City toen de ploeg van Pep Guardiola met een 2-0-voorsprong de rust in ging tijdens de derby tegen United. Het vijfde kampioenschap uit de clubgeschiedenis lonkte, maar het grote, doch in verval geraakte, United weigerde zich te laten vernederen en vocht zich een weg naar een onwaarschijnlijke 2-3-zege. Voor City is er volgende week een nieuwe kans om de titel te pakken. Op een passend podium: Wembley.

Patrick van IJzendoorn
Chris Smalling van Manchester United maakt de winnende treffer: 3-2. FOTO Michael Regan / Getty  Beeld Getty Images
Chris Smalling van Manchester United maakt de winnende treffer: 3-2. FOTO Michael Regan / GettyBeeld Getty Images
Josep Guardiola, coach van Manchester City, is verbijsterd nadat zijn ploeg een kans heeft gemist. FOTO Laurence Griffiths / Getty  Beeld Getty Images
Josep Guardiola, coach van Manchester City, is verbijsterd nadat zijn ploeg een kans heeft gemist. FOTO Laurence Griffiths / GettyBeeld Getty Images

Manchester

Patrick van IJzendoorn

Als er een manager is die in staat is een feest te bederven is het José Mourinho. Zo vernietigde zijn Chelsea vier jaar geleden de kampioensdroom van Liverpool op een uitgelaten Anfield. Tegen City stond de eer op het spel. Dat City kampioen gaan worden, leidt geen twijfel. Wat de nukkige Portugees wilde voorkomen was de ultieme vernedering: dat City de titel verovert in een onderling duel.

De vernedering zou des te groter zijn geweest omdat Guardiola, met oog op de Champions League-return tegen Liverpool, zijn beste spelers rust had gegund, onder wie Kevin de Bruyne en de van een blessure herstelde Sergio Agüero. Maar er bleef genoeg klasse over om United bij vlagen weg te tikken. Reeds na vijf minuten had City een strafschop moeten hebben toen Ashley Young, per ongeluk weliswaar, een lage voorzet van David Silva met de hand wegtikte, daarmee Raheem Sterling een kans ontnemend.

De verdediging van United leek op een erehaag en na een half uur geschiedde het onvermijdelijke, toen aanvoerder Vincent Kompany een hoekschop keihard binnenkopte. Kort daarop lag de 2-0 erin, toen een misplaatste uittrap van David de Gea het begin vormde een elegante City-aanval, op een zidaneske wijze afgerond door Iklay Gundogan. Als Sterling scherper was geweest zou de thuisploeg, spelend zonder echte spits, met 4-0 de rust zijn ingegaan.

De thee met melk die werd geschonken in de United-kleedkamer leek een wondermiddel te hebben bevat. Het was uitgerekend Paul Pogba die de comeback leidde. Voor de wedstrijd had Guardiola geopenbaard dat de omstreden makelaar Mino Raiola hem aan City te koop had aangeboden, een aanbod waarvoor Guardiola had bedankt. Binnen twee minuten scoorde de Fransman, die zijn haar voor de gelegenheid een blauwwitte kleur had gegeven, twee keer dankzij zalig voorbereidend werk van Alexis Sanchez en Ander Herrera.

Het wonder was compleet toen Chris Smalling uit een vrije trap van Sanchez de bal binnentikte. Voor de tweede keer dit seizoen had United een 2-0 omgetoverd in een 2-3. Guardiola bracht zijn sterren in, maar het wanhoopsoffensief stuitte op scheidsrechter Martin Atkinson die City wederom een zuivere strafschop onthield, op de beste doelman ter wereld die een superredding verrichtte en op de paal. Met een opgeheven hoofd kon Mourinho zijn aartsvijand Guardiola na afloop feliciteren met de aanstaande landstitel.

Meer over