WedstrijdverslagTottenham Hotspur- Chelsea

Mourinho druipt af als Chelsea burenruzie wint van Spurs

Een Kung Fu-trap van een doelman, een rode kaart voor natrappen en een racistisch incident. De dickensiaanse kerstsfeer was zondagavond ver te zoeken bij Tottenham Hotspur – Chelsea.

Chelsea aanvaller Willian viert zijn tweede doelpunt tegen Tottenham Hotspur.  Beeld BSR Agency
Chelsea aanvaller Willian viert zijn tweede doelpunt tegen Tottenham Hotspur.Beeld BSR Agency

Tussendoor speelde Willian Borges da Silva de sterren van de Londense winterhemel. De Braziliaanse routinier schoot Chelsea naar een 2-0-zege, een tegenvaller voor Spurs-manager Jose Mourinho.

Het was een excentriek idee van de Engelse voetbalbond om deze twee ploegen tegen elkaar te laten spelen in een periode waarin ‘Vrede op aarde’ het devies is. Helemaal wanneer ook nog eens de trots van Mourinho op het spel staat, de nukkige Portugees die vier jaar geleden voor de tweede keer de laan was uitgestuurd bij Chelsea, de club waar hij grote successen had beleefd. Nu leidt hij de aartsrivaal.

De beladen burenruzie begon in plechtige harmonie toen de zaterdag overleden Martin Peters werd herdacht, een van de goudhaantjes (en doelpuntenmakers) van de historische WK-finale van 1966 tussen Engeland en Duitsland (4-2). Peters was een veelzijdige middenvelder – hij kon zelfs keepen – die Spurs in 1974 naar de finale van de Uefa Cup had geleid, waarin Feyenoord te sterk zou zijn.

Hij overleed aan Alzheimer op de dag dat een Engels team wederom de wereldtitel veroverde: de Braziliaan Roberto Firmino schoot Liverpool in de verlenging langs zijn landgenoten van Flamengo’s (1-0). Een dag later speelde een andere Braziliaan de hoofdrol: wat Willian Borges da Silva liet zien was fabelachtig: onmogelijke aannames, perfecte passes, gewaagde dribbels en speelse hakballetjes.

En twee doelpunten.

Het eerste viel reeds in de zevende minuur uit een korte corner waarbij Lucas Moura en Serge Aurier stonden te slapen. Willian dribbelde de zestien binnen en schoot met rechts in de uiterste hoek. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat heel het team van Mourinho aan een winterslaap leek te zijn begonnen. Na nederlagen tegen West Ham, Bournemouth en Everton speelde Chelsea de gastheren weg.

De genadeklap volgde net voor rust. In een duel om de bal met de doorgebroken Marcos Alonso schopte Spurs-doelman Paula Gazzaniga bijna het hoofd van de Spanjaard eraf. Tot ieders verbijstering gaf scheidsrechter Anthony Taylor een vrije trap voor Spurs, net zoals Charles Corver in 1982 een doeltrap gaf nadat Toni Schumachter Patrick Battiston de intensive care in had geschopt. Nu was er de VAR om de arbitrale blunder te corrigeren.

Willian schoot de strafschop koeltjes binnen.

In de rust probeerde Mourinho het tij te keren door Christian Eriksen in te brengen. Het hielp niet. Voor Spurs ging het van kwaad tot erger. Sterspeler Son Heung-Min kreeg rood voor natrappen tegen Tony Rudiger. De Chelsea-speler informeerde de scheidsrechter dat hij door Spurs-supporters op racistische wijze was toegezongen. Chelsea-doelman Kepa werd ondertussen met een kop thee bekogeld.

Het waren treurige smetten op de triomftocht van Chelsea-manager Frank Lampard, die zoveel gloriejaren heeft meegemaakt onder Mourinho. Na de wedstrijd rende ‘Super Frankie’ met zijn winnende team naar de feestvierende Chelsea-fans. So here it is, Merry Xmas / Everybody’s having fun, zo galmde de kersthit van Slade in het indrukwekkende stadion. Tot ongenoegen van 57.000 Spurs-fans en Mourinho.

Meer over