Mountainbikers vallen buiten de prijzen

Het wereldkampioenschap mountainbiken in Zweden heeft Nederland geen medailles opgeleverd. Bas van Dooren was op het modderige en daardoor zeer zware parkoers in Are, op de vijfde plaats, het dichtst bij eremetaal....

Olympisch kampioen Bart Brentjens klasseerde zich als elfde en Patrick Tolhoek finishte na een inhaalrace op de 22ste plek. Deze resultaten waren goed genoeg om de plaats bij de eerste vijf in het UCI-landenklassement vast te houden en dat betekent dat Nederland volgend jaar met drie mountainbikers naar de Olympische Spelen in Sydney mag.

Bas van Dooren reed in Zweden een aanvallende race. In de eerste ronde ging hij even kort aan de leiding totdat de latere winnaar Rasmussen en de kleine Fransman Miguel Martinez de aanval kozen. De mountainbiker uit Ravenstein reed tot de laatste ronde met de Belg Roel Paulissen in de achtervolging op het tweetal, maar in de laatste kilometers ging Paulissen en ook nog diens landgenoot Filip Meirhaege hem voorbij.

Van Dooren: 'Ik heb geprobeerd in de laatste ronde weg te rijden bij Paulissen maar dat lukte niet. De beklimmingen gingen goed maar in de glooiende stukken kwam hij, en ook Meirhaege, terug. Waar anderen door de modder stoempten, reed ik juist heel licht. Ik kwam power te kort.'

Van Dooren die met een vierde plaats in het wereldbekerklassement een zeer sterk seizoen achter de rug heeft, hoopte vooraf op een medaille. Na de finish bleek hij met een vijfde plaats toch ook wel tevreden te zijn. 'Ik heb bewezen dat ik tot de meest constante renners van het seizoen behoor. Er zat gewoon niet meer in.'

Bart Brentjens kon met de elfde plaats zijn seizoen geen kleur meer geven. 'Door de modder was dit niet echt een geschikt parkoers voor mij. De lichte mannetjes waren hier duidelijk in het voordeel.'

De Nederlandse vrouwen konden zich niet met de besten meten. Corine Dorland was met haar 22ste plaats de beste landgenote. De Eerbeekse kwam ruim twintig minuten na de Spaanse winnares Margarita Fullana, over de streep. Elsbeth Vink, twee weken geleden in de wereldbekerwedstrijd in Houffalize nog achtste, trof in Are geen parkoers naar haar gading. Zij finishte als 38ste.

Mountainbiker Gerwin Peters was het afgelopen seizoen een vaste klant op het podium tijdens de internationale downhill-wedstrijden. Hij finishte in de World Cup-manches in Maribor en Big Bear als derde, won de finale in Kaprun en was in het wereldbekerklassement goed voor de derde plaats. Uitgerekend in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, het wereldkampioenschap in Zweden, sloeg de pech toe.

Een gebroken zadel zorgde ervoor dat de Brabander zich slechts als elfde klasseerde. Be One-ploeggenoot Bas de Bever finishte vlak achter hem op een dertiende plaats. De wereldtitel ging voor de vijfde keer in successie naar de vrijwel onklopbare Nicolas Vouilloz uit Frankrijk. De tweede plaats was voor de drie jaar jongere Mickael Pascal die op het 3700 meter lange en modderige parkoers iets meer dan zes seconden toegaf op zijn landgenoot.

Gerwin Peters was zestien seconden langzamer dan Vouilloz. Het was een grote desillusie voor de downhiller die vorig jaar in het Canadese Mont Sainte Anne nog goed was voor de zilveren medaille. 'Ik reed door een knik in het parkoers, veerde door en kwam met mijn volle gewicht achter op het zadel. Ik hoorde het kraken maar had niet meteen door dat m'n zadel was afgebroken. Daarna durfde ik niet goed meer, vooral in de bochten voelde ik m'n zadelpen prikken.

Meer over