Monument, vliegveld en hitnotering voor Best

Op het mooiste plekje van Belfast – de tuin van het stadhuis – zal een beeld voor voetballer George Best worden opgericht....

De voormalige ster van Manchester United overleed op 25 november aan overmatig alcoholgebruik en werd acht dagen later in zijn geboortestad begraven. Zijn graf in Belfast trekt duizenden bezoekers per dag.

De muziek bij zijn uitvaart staat nummer één in de hitparade van Noord-Ierland en is deze week naar nummer 11 gestegen in de Britse Topdertig. Op de cd-single staan vier nummers die tijdens de herdenkingdienst in het parlementsgebouw Stormont ten gehore werden gebracht: You Raise Me Up en Vincent van Brian Kennedy en The Long and Winding Road en Bring Him Home van Peter Corry.

De opbrengst van de plaat zal ten goede komen aan de George Best Foundation die research zal doen naar alcoholisme en leveraandoeningen.

De topnotering voor de cd is tijdelijk, maar het monument moet een blijvend aandenken aan de ster worden. Over de vorm van het monument zal worden overlegd met de familie Best. ‘We hebben gesproken met zijn vader en die is er erg blij mee’, aldus wethouder Jim Rodgers. Er is een bedrag van 145 duizend euro uitgetrokken voor het project.

George’s zuster Barbara McNarry zei dat met het monument een droom wordt bewaarheid. ‘Ik denk dat een standbeeld van George de plek voor het stadhuis ook een beetje opvrolijkt. George was een grote persoonlijkheid en had veel humor. Dat moet het beeld uitdragen.’

Rodgers is er verder van overtuigd dat ook de luchthaven Belfast City binnenkort naar de voetbalvedette zal worden genoemd. ‘Als de familie ermee akkoord gaat.’ En alsof dat niet genoeg is, wil de gemeente iets anders blijvend aan Best creëren. ‘Maar dat is nog een verrassing.’ Een van de opties is de bouw van een nieuw sportstadion dat de naam krijgt van de ster.

Meer over