Monsterscore voor korfballers in EK-finale

Het Nederlandse korfbalteam heeft zondag overtuigend de Europese titel veroverd. In de finale in Dordrecht was het team van Wim Scholtmeijer veel te sterk voor België: 27-14. Bij rust was de stand al 14-5.

Laurens Leeuwenhoek. Beeld Proshots
Laurens Leeuwenhoek.Beeld Proshots

Voor Nederland was het de zesde EK-titel. Ook in 1998, 2002, 2006, 2010 en 2014 was Oranje de sterkste. Vaker werd het toernooi niet georganiseerd. Sinds 2014 is het EK om de twee jaar in plaats van om de vier jaar.

'Het was een hele goede finale', zei aanvoerder Tim Bakker na afloop voor de camera's van de NOS. 'Binnen een kwartier walsten we erover heen. Ons doel was niet alleen om het EK te winnen, maar ook om het publiek te entertainen. We zijn het korfballand bij uitstek en dat wil je laten zien. Dat is gelukt.'

Bakker nam zondag na 11,5 jaar afscheid van Oranje, en ook Friso Boode sloot zijn carrière als international af. 'Ik ben nu 33 jaar en het is tijd om het stokje door te geven. Dit is een afscheid in stijl, mooi dat het zo kan,' zei Bakker.

Het brons bij het EK ging naar Catalonië, dat Portugal in de strijd om de derde plek met 16-12 aan de kant zette.

En de winnaar is ... weer Nederland

Het is de Nederlandse korfballers niet te verwijten dat ze altijd winnen. Daarvoor zijn het topsporters. Alleen komt de voorspelbaarheid de status van de sport niet ten goede.

Tim Bakker. Beeld Proshots
Tim Bakker.Beeld Proshots
Meer over