Mollema op podium in Baskenland

Bauke Mollema heeft vandaag in de Ronde van Baskenland een geslaagde sprong naar het erepodium gemaakt. De klassementsrenner uit de Rabobankploeg eindigde in de afsluitende tijdrit over 18,9 kilometer in Oñati als tweede. Hij was in de stromende regen 6 seconden langzamer dan de Spanjaard Samuel Sanchez, die zijn landgenoot Joaquim Rodriguez uit de leiderstrui reed.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Rodriguez gaf 0.21 toe, maar bleef in de eindrangschikking Mollema voor. Deze had een superdag. Bij de eerste tijdcontrole, na 9,8 km, had hij nog 4 seconden voorsprong op Sanchez en 6 op wereldkampioen tijdrijden Tony Martin. De Duitser hield hij in de strijd om de ritzege net achter zich in het tweede gedeelte van het parcours. Sanchez, de kopman van Euskaltel, bleek net te sterk.

Ploegleider Frans Maassen bekende op de site dat hij zich met enige regelmaat de ogen had uitgewreven bij het zien van Mollema. 'De wereldkampioen kloppen in diens discipline, dat zijn zaken waar je van droomt en op hoopt, maar dit verwachten is eigenlijk niet reëel. Maar Bauke doet het wel', zei hij bewonderend. 'Hij zat prima in cadans. Vooral in de afdaling ging het geweldig. Bauke heeft nooit angst met dalen en dat kwam er op dit natte parcours helemaal uit.'

Maassen prees vooral de stuurmanskunst van Mollema in de bochten. 'Ik nam best wel risico's, maar dat ging goed. Ik rijd altijd wel goed in de regen. De bochten gingen prima. Daar heb ik zeker niks laten liggen', zei de revelatie van de slotdag zelf.

Stef Clement, ploeggenoot van Mollema maar geen klimmer, sloot de 52ste editie van het wielerevenement in Noord-Spanje ook uitstekend af. Hij had door zijn bescheiden plek in het algemeen klassement een vroeg startnummer maar eindigde in 29.10, 0.22 achter Sanchez, als zevende. Een bevestiging van zijn kwaliteit in deze discipline. 'Het is een belangrijk jaar voor me. Natuurlijk heb ik olympische ambities, maar eigenlijk kijk ik nog meer uit naar het WK. Ik denk dat dat parcours mij beter ligt.'

Meer over