Mollema beheerst secondenspel in Vuelta

De Vuelta 2011 lijkt op een secondenspel uit te draaien, aangezien na afloop van de twaalfde etappe de top 4 van het klassement binnen tien luttele tellen van elkaar staat.

Beeld epa

In de rit naar Pontevedra toonde uitgerekend Bauke Mollema aan dat hij een meester is in het sprokkelen van seconden.

Dankzij attent fietsen én een sluw plan knabbelde hij 11 seconden van zijn achterstand op leider Bradley Wiggings af en moet hij nog 36 tellen op de Brit goedmaken.

Het peloton had amper startplaats Ponteareas verlaten of Rabobank voerde een vooropgezet plan waarmee Mollema de eerste bonificatiesprint zou kunnen winnen. In aanloop naar die tussensprint liep de weg namelijk 2 kilometer omhoog en werd de Groninger naar de kop van het peloton geloodst.

Tot verbazing van zijn concurrenten toonde Mollema zich vervolgens de sterkste in de spurt en pakte hij 6 bonificatieseconden. 'Er was niemand die reageerde, dus dat was mooi', zei ploegleider Erik Dekker. 'Zo'n kans kun je niet laten liggen en 6 seconden is best veel.'

Zo'n 160 kilometer verderop reed Mollema in de massasprint wederom zeer attent van voren en zag hij met genoegen dat het peloton in de lastige slotfase in enkele stukken brak.

De kopman van de Rabobank-ploeg kwam als 13de over de streep en kreeg dezelfde tijd als de Slowaakse etappewinnaar Peter Sagan, die de Duitser John Degenkolb en de Italiaan Daniele Bennati voor bleef. Klassementsrenners als Wiggins, de Italiaan Vincenzo Nibali en de Deen Jakob Fuglsang zaten verder van achteren en moesten een verlies van enkele seconden accepteren.

Toen de klassementen werden opgemaakt, bleek dat Mollema donderdag uiteindelijk 11 seconden van zijn achterstand had goedgemaakt. Hij staat in de algemene rangschikking nog steeds 6de, maar de marge ten opzichte van Wiggins is nog maar 36 tellen.

Of de Vuelta tot de slotdag een secondenspel blijft, wordt de komende 3 dagen bepaald. Dan trekt het peloton namelijk de bergen in en vooral zaterdag (aankomst op de La Farrapona) en zondag (aankomst op de Angliru) wordt het uiterste van de coureurs gevergd.

'Iedereen weet dat de Vuelta waarschijnlijk zondag wordt beslist', zei Wiggins. 'Ik zit in een goede positie, maar ik probeer mijn hoofd koel te houden.'

Beeld afp
Beeld afp
Meer over