Moeizame zege voor koploper AZ

AZ, de koploper in de eerste divisie, heeft zaterdag door een moeizame zege in eigen huis op nummer zestien Dordrecht afstand bewaard tot de naaste belagers Cambuur en TOP....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De overwinning van AZ, de vijftiende dit seizoen, was nodig omdat zowel Cambuur als TOP een dag eerder ook had gewonnen. Cambuur troefde in Brabant Helmond Sport met 2-1 af, TOP won thuis eenvoudig met 3-0 van Veendam. De voorsprong van AZ bleef daardoor zes punten op de Friezen en acht punten op de ploeg uit Oss.

Haarlem boekte een succesje in de streekderby tegen Telstar. In Velsen werd het 0-1. De Amsterdammer Mendel Witzenhausen maakte de enige treffer voor de laagst geklasseerde van de twee Noord-Hollandse ploegen.

Telstar-speler Nacer Abdellah, die morgen zijn 32ste verjaardag viert, kreeg de 750ste gele kaart in de geschiedenis van de club. De eerste waarschuwing voor een voetballer van de Velsense vereniging was in 1972 voor Paul van Egmond. Abdellah is ook de topscorer bij de profs wat het aantal gele kaarten betreft. Het was al zijn negende prent van dit seizoen.

De meest productieve wedstrijd van een weinig doelpuntrijk weekeinde was Heracles - Excelsior (2-2). De Almelose ploeg stond na een uur met 2-0 (Nijhuis en Kolmschot) voor. Simons en Jones scoorden tegen. De laatste treffer viel in de 89ste minuut, net toen Heracles-speler Hilgerink met twee keer geel naar de kant was gestuurd.

Hilgerink was één van de zes spelers die een rode kaart kregen in de eerste divisie. Ook bij Go Ahead Eagles werd zaterdag een speler van het veld gestuurd. Het was voor de Deventer club de eerste rode kaart van het seizoen. De bestrafte speler was Muhlack, in de 38ste minuut van het duel in en tegen Den Bosch.

De Adelaars verloren overigens met 2-1. Oud-Feyenoorder Jozsef Kiprich maakte zijn derde doelpunt voor de Brabanders.

Meer over