Mini-WK in Rusland voltrekt zich zonder sensatie

De halve finales van de Confederations Cup zijn bekend. Het oefentoernooi voor het WK van 2018 kent wederom een weinig spannend verloop.

De Duitser Matthias Ginter en Andre Zambo van Kameroen in duel. De Duitsers wonnen de laatste groepswedstrijd van de Confederations Cup overtuigend: 3-1. Beeld afp
De Duitser Matthias Ginter en Andre Zambo van Kameroen in duel. De Duitsers wonnen de laatste groepswedstrijd van de Confederations Cup overtuigend: 3-1.Beeld afp

Portugal - Chili en Duitsland - Mexico. De koppeling voor de halve finales van de Confederations Cup, een toernooi dat verglijdt, is weinig verrassend. Het mini-WK in Rusland voltrekt zich zonder sensatie. Dat kan ook bijna niet anders. Het is een wat diffuus oefentoernooi met een vrij magere bezetting, met in aanleg één deelnemer per continent, in het jaar voorafgaand aan het WK.

De twee ploegen uit Oceanië zijn als verwacht naar huis, nu de groepsfase zondag is afgerond. Twee? Australië doet altijd mee in Azië omdat de Australiërs in het eigen continent niets meer opsteken. Ze schopten het tot Aziatisch kampioen. Nieuw-Zeeland wint in zijn continentale kampioenschap van de landen die dan nog over zijn, met veel tegenstanders van eilanden in de Stille Zuidzee. Het spel van Nieuw-Zeeland noodt tot snel vergeten.

Rusland kende bepaald betere tijden in voetbal en niet alleen door recente beschuldigingen van doping bij de ploeg op het vorige WK. Het gastland werd zaterdag uitgeschakeld door een beslissend doelpunt van de Mexicaan Hirving Lozano, die de karatetrap van doelman Akinfejev op de borst trotseerde. Na het toernooi vertrekt Lozano naar PSV.

De Afrikaanse kampioen Kameroen is als vierde geëlimineerd. Blijven dus over: de kampioenen van de traditioneel sterke continenten, Portugal (Europa) en Chili (Zuid-Amerika), plus de titelhouder van de rest van Amerika (Mexico) en de wereldkampioen (Duitsland). Al is het dan eigenlijk Duitsland II.

Duitsland I krijgt rust. Voetballers als Müller, Neuer, Kroos, Özil, Hummels en Boateng voetballen zo veel, dat bondscoach Joachim Löw ze een zomer vrijaf gaf, met als doel dat ze over een jaar meer kans maken om de wereldtitel van 2014 te verdedigen. Duitsland heeft een grote competitie met veel potentieel, met namen als Werner, Suele, Demirbay of Plattenhardt. Keuze genoeg. Duitsland II bereikte eenvoudig de halve eindstrijd door zondag van Kameroen (3-1) te winnen.

Videoref

Het is een toernooi voor experimenten. De videoscheidsrechter bijvoorbeeld. Een handsgoal als van Maradona tegen Engeland in 1986, met de Hand van God zoals hij later uitlegde, valt in de toekomst mogelijk nooit meer. En de Duitser Franz Beckenbauer vertelt nog altijd gaarne over de bal die al dan niet over de doellijn was in de WK-finale van 1966, het beslissende schot van Geoff Hurst. Nee, die bal was niet over de lijn, maar leverde Engeland wel de beslissende treffer op.

Sommige volgers vinden het jammer dat videoarbitrage een einde zal maken aan veel van dergelijke taferelen, al is het maar omdat ze stof voor kroeggesprekken tot de charme van voetbal rekenen. Anderen willen eerlijke sport. FIFA-werknemer Marco van Basten, belast met onder meer spelregels, behoort tot die laatste groep. Hij vindt het onverteerbaar dat de hard trainende voetballer wordt uitgeschakeld door een knullig, fout besluit dat eenvoudig was vermeden met hulp van beelden.

null Beeld afp
Beeld afp

De videoarbitrage is alleen nog wennen, zo blijkt. Er is genoeg te evalueren straks. Wanneer ingrijpen bij een overtreding en wanneer niet? Is er meer interactie nodig met het onwetende publiek? Moeten grensrechters niet minder vlaggen voor buitenspel, omdat een onterecht afgefloten aanval nooit terugkeert, terwijl het onterecht gemaakte doelpunt alsnog wordt afgekeurd?

Sowieso verdwijnt een deel van de emotie. Chili maakte schitterend 1-0 tegen Kameroen, met een kopbal van Vidal. De Chilenen waren dolblij, maar de scheidsrechter liet het doelpunt nog even bekijken. Niets aan de hand, bleek kort daarna. Toen was de spontane blijdschap verdwenen. En het gedoe rond de uitsluiting van Mabouka was kolderiek, zondag bij Duitsland - Kameroen: Siani kreeg in eerste instantie foutief de rode kaart, ondanks het opvragen van de videobeelden.

Portugal

Portugal was een vervelende ploeg op het gewonnen EK, vorig jaar. Ronaldo was niet zo in vorm. Portugal rolde met wat geluk door de groepsfase, met drie gelijke spelen. De wedstrijd tegen Kroatië was qua kijkspel pure horror, tegen Polen lukte het in de kwartfinales pas na strafschoppen. Binnen 90 minuten won de ploeg slechts één keer, in de halve finale tegen Wales.

Ronaldo is nu beter en uitgerust, hetgeen al bleek in de slotfase van het clubseizoen. Portugal is sowieso gegroeid. Bernardo Silva, gezegend met een prachtig linkerbeen, is een schitterende plus ten opzichte van een jaar geleden, al viel hij dan geblesseerd uit tegen Nieuw-Zeeland. Het is een genot om naar hem te kijken, net als naar de jonge aanvaller André Silva, 21 jaar, die deze zomer naar AC Milan verhuist.

Bernardo Silva in actie tegen Nieuw Zeeland. Beeld epa
Bernardo Silva in actie tegen Nieuw Zeeland.Beeld epa

Rusland

Bondscoach Tsjertsjesov heeft nog veel werk te verrichten, wil de ploeg serieus meedoen op het WK. President Poetin had al een verklaring voor het verval van het Russische voetbal: te veel buitenlanders in de competitie. Rusland is een wat doodse, talentloze ploeg, terwijl het voor een WK van belang is dat het thuisland serieus meedoet, zoals bijvoorbeeld bleek in 2002, toen Zuid-Korea onverwacht de halve finales bereikte en het land gek van vreugde maakte.

De NOS zendt de wedstrijden uit, maar de kijkcijfers zijn matig, zo tussen de 300- en 400 duizend. Dat is weinig voor voetbal. Verslaggever Jeroen Grueter is over het algemeen echter positief over zijn belevenissen, of het nu gaat om de stadions, het vervoer per metro of de sfeer. Hij roemt de accommodatie van Spartak, als 'een stadion waarin je niet slecht kunt voetballen', hij prijst de 'gigantische UFO die is geland aan de rand van St. Petersburg.'

De sfeer noemt hij zeer positief. 'Bij Kameroen - Australië waren de Russen volledig op de hand van Kameroen, terwijl er vooraf angst was dat Kameroen racistisch zou worden bejegend.' Van de beruchte Russische hooligans heeft hij nog geen spoor vernomen. Grueter, algemeen beschouwend: 'Rusland is een prachtig en fascinerend land met heel veel vriendelijke en goedwillende mensen. In de beeldvorming wordt daaraan weleens voorbijgegaan. Ik denk dat het WK voor Rusland een manier zal zijn om zijn mooie gezicht aan de wereld te tonen.'

'Onderzoek FIFA naar doping Rusland'

Wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt volgens de Britse krant The Mail on Sunday of 34 Russische voetballers betrokken zijn bij doping. Tot de groep behoort de hele ploeg van 23 voetballers die meedeed aan het WK in Brazilië in 2014. Vijf van hen zouden nu actief zijn bij de Confederations Cup in Rusland. Eerder bleek al uit het zogeheten McLarenrapport naar dopingpraktijken in Rusland dat in opdracht van antidopingagentschap Wada werd opgesteld, dat ten minste elf profvoetballers, onder wie enkele buitenlandse spelers uit de Russische competitie, zich mogelijk hadden ingelaten met verboden middelen. Voetbal behoort tot de dertig sporten waarin volgens McLaren door Russische deelnemers doping is gebruikt. In totaal zou het gaan om meer dan duizend topsporters.

Meer over