Miedema bekroonde het uitstekende spel van Nederland

De Nederlandse voetbalsters hebben zich donderdag voor het eerst in de historie geplaatst voor de eindronde van een WK.

Vivianne Miedema in duel met Roberta DiAddaBeeld anp

Druilerig was de avond in Verona, maar euforisch het gemoed van de nationale vrouwenploeg na de zege op Italië (1-2). Aan de hand van een 18-jarig fenomeen uit Hoogeveen verwijderde Oranje de laatste versperring op de weg naar het WK, hetgeen leidde tot een meisjesachtige vreugdedans in de middencirkel en een sportief applausje van het Italiaanse publiek.

Voor het eerst in de historie bereikte de Nederlandse vrouwenploeg het WK, dat in juni en juli wordt gehouden in Canada. Te groot was echter het verval na rust, toen Nederland de ogenschijnlijk zekere plaatsing nog bijna in gevaar bracht met nerveus geworstel.

Vivianne Miedema is 18 jaar, onlangs getransfereerd van Heerenveen naar Bayern München. Ze is niet eens meer een fenomeen in de dop. Ze is de dop ontgroeid. Zij bekroonde het uitstekende spel van Nederland voor rust met twee treffers, die haar totaal na 18 interlands op 18 brachten. Ze had ook al gescoord in Den Haag, nadat ze eerder dit jaar de Europese titel won met de ploeg tot 19 jaar.

Beeld anp

Bevangen

Het spel van Oranje was door de bank genomen uitstekend, voor de pauze althans. Daarna leek het nergens meer op, alsof de ploeg bevangen was door gedachten aan het historische karakter van de avond.

Bij de vrouwen geen discussie over de Hollandse school. Die is gewoon vast pandoer. Voetballen met flair, naar voren gericht, vol zelfvertrouwen. Geen speelster die in de aanloop twijfelde over de afloop. 'Wij zijn beter dan Italië', klonk het in samenzang, hoewel Italië dan twee plaatsen hoger staat op de wereldranglijst: 15 om 13.

In Italië verkeert het vrouwenvoetbal in een crisis en neemt het ledental af, terwijl bondscoach Roger Reijners door de massale toeloop naar de KNVB een steeds grotere vijver met talent kan bevissen.
Schitterend was met name Miedema's tweede treffer, toen ze na het slimme balletje van Martens doelvrouw Giuliani passeerde met een sleepbeweging als van Michael Laudrup in zijn beste jaren, en de bal beheerst inschoof. Die 0-2 was, na de 1-1 van zaterdag, in feite beslissend.

Miedema maakte na acht minuten ook al de 0-1, toen ze door spelmaakster Van de Donk was vrijgespeeld en de bal zonder dralen inschoof. Ze kan alles als spits. Koppen, schieten, wegdraaien. Haar balaanname, voor een spits cruciaal, is uitstekend.

Met één beweging is ze soms een of twee tegenstanders kwijt, ook door haar snelheid. Ze heeft het in zich een van de beste spitsen te worden van de wereld, op het alsmaar helderder verlichte toneel van het vrouwenvoetbal.

De ploeg van Reijners, die in 2011 de kelder van het profvoetbal bij de mannen inruilde voor het hoogste ambt bij de vrouwen, is meer dan Miedema. Lieke Martens en Manon Melis zijn gevaarlijk en snel op de vleugels, het middenveld is redelijk in balans met spelmaakster Daniëlle van de Donk, de slimme, goed passende Sherida Spitse en de sterke Anouk Dekker, al werd het trio na rust overlopen.

De backs Desiree van Lunteren en Siri Worm durven naast hun defensieve werk mee ten aanval te trekken, hoewel ze in voetbaltechnisch opzicht behoorlijke stappen te zetten hebben. Loes Geurts is een ervaren doelvrouw en het verdedigingscentrum Stefanie van der Gragt/Mandy van den Berg is vrij betrouwbaar, al was dat eigen doelpunt van Van der Gragt na de strakke voorzet van Gama nogal dom.

Door de Italiaanse treffer in de 53ste minuut keerde de spanning terug, op het moment dat Oranje al meer afstand had kunnen nemen. Het feit dat Italië nog twee keer moest scoren gaf blijkbaar geen rust, maar de ploeg hield met enig fortuin stand.

De vrouwenploeg voetbalt dus van 6 juni tot 5 juli op het WK in Canada, voor het eerst met 24 in plaats van 16 landen. Op 6 december is in het Historisch Museum van Ottawa de loting voor de groepsfase van het toernooi, dat volledig op kunstgras plaatsvindt.

Met de plaatsing zat het vrouwenvoetbal een logische stap in de ontwikkeling van de in Nederland door mannen gedomineerde sport. De ploeg acteerde eerder op de EK's van 2009 en 2013.

Een WK was tot nog toe te veel gevraagd, hetgeen begrijpelijk was, aangezien Europa slechts drie landen mocht afvaardigen. Dat aantal is mede door inspanningen van de vorige bondscoach Vera Pauw verhoogd tot liefst acht, waarvan de ploeg van Reijners donderdag optimaal profiteerde door het laatste plaatsbewijs voor zich op te eisen.

De vrouwen omhelsden elkaar in de regen, na de victorie in Verona. Vanaf de tribune kon je ze horen zingen.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over