Meteorietfragmenten in medailles Winterspelen

De atleten die op 15 februari goud behalen op de Olympische Winterspelen in Sotsji, zullen een wel heel speciaal souvenir aan hun prestatie overhouden. Binnen afzienbare tijd start de productie van tien medailles waarin een stukje meteoriet is verwerkt. Dat deelden het stadsbestuur van Sotsji en het bestuur van de regio Tsjeljabinsk mee.

Koen Hellemans
null Beeld reuters
Beeld reuters

De extra medailles zijn enkel bestemd voor de atleten die op 15 februari ook een gouden medaille winnen. Het is dan net een jaar geleden dat boven Tsjeljabinsk, in het Russische Oeralgebied, een meteoor neerstortte. Bij de schokgolf, waardoor heel wat ramen sprongen, raakten toen zowat 1.500 mensen gewond.

Ontwerp klaar
De minister van Cultuur van Tsjeljabinsk, Aleksej Betechtin, deelde mee dat een atelier is gevonden, dat de medailles zal vervaardigen. 'Die onderneming heeft een reputatie opgebouwd als een exclusief bedrijf', legt Betechtin de keuze uit. 'Het ontwerp is al klaar en is gemaakt door kunstenaar Artem Zjarikov.'

Vijftig stuks
In totaal zijn vijftig stuks besteld, waarvan tien als geschenk naar de winnende atleten gaan. De andere zijn bestemd voor musea en zullen later in privécollecties worden verspreid, aldus Betechtin.

Meer over