Met Ziyech trekt Ajax weer de portemonnee

Met de aankoop van Hakim Ziyech heeft Ajax definitief gebroken met een periode van zuinigheid. Elf miljoen euro maakt de Amsterdamse club over aan FC Twente, dat op zijn beurt een deel (zo'n drie miljoen euro in totaal) moet afstaan aan Heerenveen, de club waarvan het twee jaar geleden de spelmaker overnam, en aan Ziyech zelf. De Marokkaans international tekende gisteren voor vijf jaar.

Hakim Ziyech. Beeld VI Images.
Hakim Ziyech.Beeld VI Images.

Het zijn bedragen die sinds de Cruijff-revolutie in 2010 niet meer over de toonbank gingen in Amsterdam. De laatste big spender in de Arena was Marco van Basten, die vóór zijn korte regeerperiode (2008-2009) bedong een substantieel gedeelte van transferinkomsten te mogen herbesteden.

Hij kocht het veronderstelde toptalent Miralem Sulejmani voor bijna twintig miljoen euro van Heerenveen en nog een trits dure spelers van wie de waarde in veel gevallen deels of geheel verdampte. Prijzen leverde het ook al niet op.

Het was vooral commissaris Theo van Duivenbode, oud-ploegmaat van Johan Cruijff, die voor een sober transferbeleid pleitte. Koop de toppers voordat ze top zijn en dus goedkoop. Ziyech had volgens die lezing direct bij Heerenveen moeten worden opgehaald. Al kun je je afvragen of hij toen al zo gerijpt was als nu, na twee hoogst turbulente tukkerse jaren.

Stijlbreuk

Heerenveen lijkt trouwens de rode draad in het verhaal. Van de Friese club nam Ajax anderhalf jaar geleden voor zeven miljoen euro (exclusief bonussen) Daley Sinkgraven over, een investering die de hele club op haar kant zette.

De stijlbreuk leidde tot het vertrek van Wim Jonk en Ruben Jongkind, warm pleitbezorgers van de doorstroming van de eigen jeugd, schrijvers van het plan-Cruijff bovendien. In hun kielzog trok Johan Cruijff zijn handen van de club af. Het clubicoon overleed vijf maanden geleden.

Sindsdien is er weer onduidelijkheid over de te varen koers. Zeker sinds Frank de Boer afgelopen zomer is afgezwaaid. Het zinnetje 'Ajax koopt geen spelers voor meer dan acht miljoen euro en daar sta ik achter' werd een De Boer-klassieker. Al kwam hij daar in zijn laatste seizoen wat van terug.

Miralem Sulejmani. Kwam voor veel geld, maakte het nooit écht in Amsterdam. Beeld anp
Miralem Sulejmani. Kwam voor veel geld, maakte het nooit écht in Amsterdam.Beeld anp

Maar zijn liefde voor De Toekomst, de kweekvijver waar de trainer zelf had gewerkt, luwde nooit. Eigen talenten als Veltman, Bazoer en Riedewald kregen van De Boer het vertrouwen boven aankopen als Van der Hoorn, Sinkgraven en Viergever.

De nieuwe coach Bosz toonde in zijn tijd als technisch manager (medio 2006-begin 2009) bij Feyenoord al niet vies te zijn van het aantrekken van externe routine. Hij voegde in een halfjaar vijf (voormalige) Oranje-internationals aan de selectie toe.

Later bij Vitesse maakte hij handig gebruik van de huurlingen die het bevriende Chelsea in haar continentale etalage plaatste. Jong, exotisch grut was dat meestal, maar de didactisch sterke coach wist altijd wel een snaar te raken.

Bouwen en overleven

Bosz wil bouwen bij Ajax, maar moet tegelijkertijd overleven. Hij passeerde de talenten Tete, Bazoer en El Ghazi afgelopen zondag tegen Go Ahead Eagles, omdat crisis dreigde en slechts winst telde. Eerder die week sprak hij al zijn communicatieve gaven aan om de 23-jarige Twente-vedette Ziyech te verleiden naar Ajax te komen. Twente kon een biedingspel met vermogende Italiaanse en Engelse clubs daardoor vergeten.

'Hij had elders waarschijnlijk meer kunnen verdienen,' denkt Alfred Schreuder, de trainer die Ziyech twee jaar geleden overhaalde naar Twente te komen. 'Maar Hakim kiest altijd voor zijn ontwikkeling. Hij is ervan overtuigd dat hij de kwaliteiten heeft om de internationale top te halen. Bij Ajax spelen ze het voetbal dat hem ligt en hij kan er sterker worden. Alleen al op de training krijgt hij meer weerstand. Door de leegloop bij Twente miste hij daar die prikkel.'

Kenny Tete en Anwar El Ghazi. Beeld anp
Kenny Tete en Anwar El Ghazi.Beeld anp

Ziyech noemde zichzelf in deze krant 'een moeilijke jongen voor sommige trainers'. Schreuder: 'Je moet eerlijk tegen hem zijn, dan gaat hij voor je door het vuur, dan kun je hem zelfs keihard confronteren mocht dat nodig zijn.'

Schreuder was bij Feyenoord ploeggenoot van Robin van Persie, die meer dan tien jaar in de Engelse top speelde en tot meer dan honderd interlands kwam. 'Hakim is net zo goed als Robin op die leeftijd. Doeltreffende trap, hij kan een man passeren op snelheid én heeft overzicht. Er komt ruimte voor anderen, want hij lokt altijd twee spelers naar zich toe.

'Jonge spelers kunnen zich aan hem optrekken. Bij Twente was hij daar ook mee begaan. In de storm die daar woedde, bleef hij altijd presteren. Hij is precies wat dit Ajax mist.'

Meer over