Met zijn tweede overwinning is Kjeld Nuis de grote man van het olympisch schaatstoernooi geworden

Na de winst op de 1.500 meter pakt Kjeld Nuis ook olympisch goud op de 1.000 meter. Op de middenafstanden flikten tot nu toealleen Eric Heiden (1980) en Gaetan Boucher (1984) dit kunstje.

Kjeld Nuis, net nadat hij over de finish is gekomen. Beeld Klaas Jan van der Weij
Kjeld Nuis, net nadat hij over de finish is gekomen.Beeld Klaas Jan van der Weij

Beter dan Sven Kramer, maar geen Ard Schenk. Kjeld Nuis veroverde vrijdag op de 1.000 meter zijn tweede hoofdprijs, na het goud van vorige week op de 1.500 meter. Kramer, de allroundkoning van het Nederlandse schaatsen, kwam nooit aan zo'n individuele dubbel toe. Schenk kwam in 1972 tot driemaal goud.

Kramer kon de dubbelslagen op de 5 en 10 kilometer, zoals die van Gianni Romme en Jochem Uytdehaage in 1998 en 2002, in vier olympische pogingen nooit kopiëren. Voor Nuis, een frivolere schaatser dan Romme, de stayer uit Oudeschoot, leek tweevoudig succes bij zijn olympische debuut in Pyeongchang onwaarschijnlijk.

De 28-jarige Leidenaar, die in zijn jeugd dagelijkse bezoeken aan het skatepark combineerde met trainingen op de ijsbaan, miste door merkwaardige kwalificatieregels (in 2010) en een ziek lichaam (2014) de edities van de Winterspelen waarin hij zijn ervaring had moeten opdoen. In Gangneung bleek dat gebrek aan routine niet uit te maken.

Nuis deed zijn blauwdruk voor de Winterspelen op bij de WK afstanden, vorig jaar februari in Gangneung. Hij werd tweemaal wereldkampioen. Het moest knippen-plakken worden bij de Spelen. Dat werd het qua resultaat zeker. Maar na een royale overwinning op de 1.500 meter was het vrijdag billenknijpen op de 1.000 meter.

'Dit was spannend', zuchtte Nuis na afloop van de race, waarin hij de toptijd van de Noor Havard Lorentzen met vierhonderdste van een seconde had verbeterd. De gelijke stand na 950 meter - bij het uitkomen van de bocht gaf de GPS-meting exacte dezelfde tijd - wist hij op de laatste 50meter naar 0,04 seconden voorsprong uit te bouwen (64centimeter). Het Noorse kamp, opgetogen na het goud van Lorentzen op de 500 meter en van het nationale trio op de ploegachtervolging, viel stil.

Zo kwam Kjeld Nuis aan zijn tweede individuele goud, als enige schaatser in dit olympische toernooi. Hij deelt die prestatie in Korea wel met de Oostenrijkse skivedette Marcel Hirscher, de Franse biatleet Martin Fourcade en de Noorse langlaufer Johannes Klaebo. De laatste twee wonnen een derde gouden medaille als lid van een landenploeg in een teamwedstrijd.

Nuis is geen man om zich bezig te houden met dat soort zaken. Je hoeft bij hem niet aan te komen met Ard Schenk, de Apollo op schaatsen die in 1972 in Sapporo driemaal goud won (1.500 meter, 5 en 10k ilometer), nog altijd het olympisch record voor Nederlandse schaatsers.

Nuis' prestatie krijgt cachet afgezet tegen de geschiedenis van de middenafstanden. Alleen Eric Heiden (1980) en Gaetan Boucher (1984) veroverden op de 1.000 én 1.500 meter olympisch goud. De Amerikaan en de Canadees waren van uitzonderlijke klasse. In dat rijtje mag Nuis nu geplaatst worden.

Kjeld Nuis scheert rakelings langs Mika Poutala. Beeld Klaas Jan van der Weij
Kjeld Nuis scheert rakelings langs Mika Poutala.Beeld Klaas Jan van der Weij

De dubbel 1.000 en 1.500meter is de zwaarste van het schaatsen. De mijl staat bekend om het bloed ophoesten, door het 1.500-meterkuchje, de longblaasjes scheuren. Daar had Nuis vorige week nauwelijks last van. Alles liep perfect in die 1.500-race, waarbij hij teamgenoot Patrick Roest met 0,85 seconden naar het zilver verwees.

De bonus voor de 1.500meter, na tien dagen wachten, moest de 1.000 worden. 'Eigenlijk is dat meer mijn afstand', vond Nuis in de nabeschouwing waarin hij vertelde van zijn mentale groei. Hij was niet in paniek geraakt na zijn valse start, of toen de trage Fin Poutala een lastige laatste kruising veroorzaakte.

Is Nuis van plan volgende week zondag in China ook wereldkampioen sprint te worden? Of er niet eerst een paar dagen van het succes genoten kon worden, zei hij tegen de vragensteller. Met een vriendelijke lach. Want die is hem aangeboren.

Kjeld Nuis na zijn overwinning. Beeld Klaas Jan van der Weij
Kjeld Nuis na zijn overwinning.Beeld Klaas Jan van der Weij

Het strenge regime van de topschaatser heeft zijn vruchten afgeworpen: Kjeld Nuis is olympisch kampioen op de 1000 én 1.500 meter. Maar de skater uit Leiden is nooit helemaal uit hem verdwenen.

Meer over