Diamond League

Met twee grote atletiektoernooien in de zomer is het timen van de topvorm sleutel naar succes

Met de Diamond League in Doha begint vrijdag het atletiekseizoen. Namens Nederland nemen twee atleten deel: Menno Vloon (polsstokhoog) en Jessica Schilder (kogelstoten). Met een WK en een EK kort op elkaar komende zomer, zijn toppers als Femke Bol en Sifan Hassan nog volop in training.

Erik van Lakerveld
Femke Bol als slotloper op de 4 x 400 meter op de Spelen van Tokio. De Nederlandse vrouwen finishten als zesde in de finale. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Femke Bol als slotloper op de 4 x 400 meter op de Spelen van Tokio. De Nederlandse vrouwen finishten als zesde in de finale.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Van opwinding of spanning voor de seizoensstart is woensdagmorgen op de hemelblauwe atletiekbaan van Papendal niets te merken. Er heerst rust. De hoge bomen eromheen ruisen in de wind, vogels fluiten tussen de bladeren. Niemand lijkt bezig met de Diamond League van Doha, de kick-off van het internationale atletiekseizoen.

‘Voor ons begint het seizoen nog niet. We hebben nog een indoorseizoen gedraaid’, zegt Bram Peters, bondscoach van de 400-meterlopers. ‘Wij zijn echt in de opbouwfase bezig. De meesten beginnen pas de laatste week van mei. En zelfs die wedstrijden vallen nog in een trainingsfase.’

Slechts heel af en toe doorbreekt Peters met zijn aanwijzingen de rust die over de atletiekbaan heerst. Hij is in de weer met een groepje 400-meterlopers, die samen ook actief zijn op de 4x400-meter estafette. Onder hen Jochem Dobber en Terrence Agard, die deel uitmaakten van de zilveren ploeg van Tokio. Ook een deel van de vrouwenploeg, met Lieke Klaver en Laura de Witte, scheert op spikes over de baan. Peters klokt en noteert.

Het waait hem net iets te hard. Hij is met zijn pupillen bezig om aan de eerste 300 meter van de 400 te slijpen. Ze moeten gewend raken aan de snelheid, aan het ritme van die lange sprint. De wind maakt het lastig om de balans tussen tempo en cadans te vinden. Een probleem is dat niet, zegt hij met een lach. Er is nog tijd genoeg om de komende weken perfectie te benaderen.

Meer dan in andere jaren draait het dit atletiekseizoen om het timen van de topvorm. Is er normaal slechts één belangrijk toernooi per zomer, nu staan zowel de WK als de EK gepland. De wereldkampioenschappen worden in de tweede helft van juli ingehaald in Eugene, in de VS. Vorig jaar kon het titeltoernooi vanwege corona niet doorgaan. Een maand later maakt het EK deel uit van een breder palet aan kampioenschappen in München. In Duitsland staan behalve atletiek ook wielrennen en roeien op het programma.

Twee toptoernooien

Twee toptoernooien zo dicht op elkaar is een uitdaging voor Peters. ‘We zijn al lange tijd bezig om de atleten daar mentaal op voor te bereiden.’ Qua trainingsopbouw komt het ook goed, verwacht Peters. Maar het is wel van belang om de ruimte te nemen voor een gedegen trainingsperiode en niet te snel voor competitie te kiezen.

Peters groepje op zonnig Papendal is niet compleet. De opvallendste afwezige is Femke Bol, die op de Spelen van Tokio brons haalde op de 400 meter. Zij is met een groepje hordenlopers in Turkije op trainingskamp. ‘Ze kunnen daar wat specifieker werken omdat je zeker bent van goed weer.’

Een korte excursie vanuit Turkije naar de hoofdstad van Qatar zit er voor Bol niet in, al had de organisatie in Doha haar daar maar wat graag aan de start gehad. De 22-jarige atlete was de revelatie van vorige zomer, toen ze brons op de olympische 400 meter horden veroverde en de eindzege op dat onderdeel in de Diamond League pakte.

Sowieso is de internationale openingswedstrijd vanuit Nederlands perspectief niet drukbezet. Ook Sifan Hassan, de ster van Tokio met twee gouden en een bronzen medaille, ontbreekt. Zij traint met haar coach Tim Rowberry in de Amerikaanse staat Utah. Er zijn er maar twee met een Nederlands vlaggetje achter de naam op de startlijst van Doha: polsstokhoogspringer Menno Vloon en kogelstootster Jessica Schilder. Die laatste dankt de uitnodiging aan haar verrassende bronzen plak op het indoor WK van afgelopen maart.

Wel in grote aantallen aanwezig zijn de Amerikanen. Volgens Peters is dat vaker zo. Slim vindt hij dat niet. ‘Je ziet dat de Amerikanen vaak aan het begin van het seizoen ontzettend hard lopen. Maar je kunt van tevoren uittekenen dat ze straks op de WK al gepiekt hebben en minder goed zijn’, zegt hij. ‘De meesten doen geen indoorseizoen en kunnen daardoor al vroeg wedstrijden lopen en zijn dan ook heel hongerig om het goed te doen.’

Van een afstand zullen Peters en zijn pupillen de Diamond League in Doha met interesse volgen. Hoe doet bijvoorbeeld tweevoudig olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo het op de 400 meter? Dat is de afstand waarop Bol in maart bij het indoor-WK zilver pakte, achter de opvallende atlete uit de Bahama’s. Peters: ‘Miller-Uibo richt haar pijlen op de WK, zoals alle échte topatleten. Zij zal heus een goede tijd lopen, maar dat is dan haar basisniveau. Het zal op weg naar Eugene alleen maar sneller gaan.’

Op Papendal hebben de 400-meterlopers hun krappe spikes inmiddels uitgetrokken. Op badslippers tilt Klaver de hordes die bij de warming-up zijn gebruikt naar het materiaalhok. De training zit erop. Er zullen de komende weken nog genoeg volgen.

Diamond League
alleen voor toppers

De Diamond League is sinds de oprichting in 2010 de meest prestigieuze internationale wedstrijdreeks in de atletiek. Lang niet iedereen is er welkom. Deelnemers mogen alleen op uitnodiging aantreden. Tel daar een flinke prijzenpot bij op, 10 duizend dollar bij een zege, en het is duidelijk dat de wedstrijdserie meer dan een exclusief tintje heeft.

Dertien wedstrijden telt de Diamond League dit seizoen. De serie begint in Doha en doet behalve veel Europese steden ook Rabat in Marokko aan en Eugene, het Amerikaanse plaatsje waar in juli de WK zijn. De finale is begin september in Zürich. Daar mogen alleen de besten uit het klassement strijden om de eindzege, een glazen diamant en een extra dikke cheque van 30 duizend dollar.

Slechts drie Nederlanders behaalden een eindzege in de Diamond League. Dafne Schippers was de beste in 2015 op de 200 meter, Femke Bol vorig jaar op de 400 meter horden. Het indrukwekkendst zijn de resultaten van Sifan Hassen die in 2019 de 1.500 en 5.000 meter won en in 2015 de 1.500 meter.

De laatste jaren deed de Diamond League ook Shanghai in China aan. Om de ambities in Azië kracht bij te zetten stapte tweeënhalf jaar geleden bovendien de Chinese multinational Wanda in als naamsponsor.

Maar van extra activiteit in China kwam het niet. Corona werkte tegen. Afgelopen jaren ging er een streep door de wedstrijden in Shanghai en in Shenzhen. Ook komend seizoen is er vanwege de strenge covidmaatregelen geen plek voor beide steden op de wedstrijdkalender, de Chinese sponsor ten spijt.

Dafne Schippers loopt
op FBK Games

Voor Dafne Schippers begint haar seizoen 6 juni in Hengelo bij de FBK Games. Ze neemt er deel aan de 100 meter, liet de 29-jarige sprintster woensdag weten.

Lang was het onduidelijk hoe de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter ervoor stond. De Spelen van Tokio van afgelopen zomer verliepen teleurstellend. Vanwege rugproblemen, die haar al enkele jaren plaagden, liet ze de 100 meter schieten.

Op de 200 meter, haar specialisme, strandde ze in de halve finale en op de 4x100 meter estafette ging het mis bij haar wissel met Nadine Visser. Schippers vertrok te vroeg. Het chagrijn was na dat debacle duidelijk zichtbaar.

Sinds de Spelen kwam Schippers niet meer in actie. Ze brak met coach Bart Bennema en voegde zich bij oud-bondscoach Wigert Thunnissen in Haarlem. Maar belangrijker dan looptraining was de bevrijding van haar rugklachten. Daarvoor zocht ze haar heil bij een team van krachttrainers. In stilte werkte ze aan haar herstel.

Die aanpak heeft dusdanig effect gehad dat ze na tien maanden pauze het weer aandurft om te sprinten. ‘We hebben mooie stappen gemaakt’, laat ze weten. ‘Ik heb veel zin om weer aan de start in Hengelo te staan. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan de FBK Games en het is gewoon lekker om weer voor thuispubliek te lopen. Dat geeft me altijd wat extra’s.’

Hoewel ze niet meer onder toeziend oog van de atletiekunie op Papendal traint, is er nog altijd veel contact tussen Schippers en de bond. Technisch directeur Ad Roskam volgt haar op de voet. De deur naar de estafetteploeg, die vooralsnog zonder haar traint, staat wat hem betreft altijd open. ‘Ze kan altijd weer instromen.’