WedstrijdverslagWillem II - Emmen

Met puur knokvoetbal zet Willem II Emmen opzij. ‘Voetballen doen we wel een andere keer’

De degradatiewedstrijd Willem II - Emmen was een botsing van stijlen. Met vechtvoetbal versloeg Willem II het avontuurlijkere Emmen: 2-0.

Pol Llonch van Willem II probeert de bal weg te houden bij Glenn Bijl van FC Emmen. Beeld ANP
Pol Llonch van Willem II probeert de bal weg te houden bij Glenn Bijl van FC Emmen.Beeld ANP

De geluidsband met supportersgeluiden die op vol volume door het Koning Willem II-stadion galmt, kan het niet verbloemen: Willem II - Emmen (2-0), nummer 17 tegen nummer 18 van de ranglijst, is een ouderwets degradatieduel. ‘Met voetbal had het weinig te maken’, zegt trainer Zeljko Petrovic na afloop van zijn debuut als Willem II-trainer. ‘Daarvoor waren de zenuwen te groot.’

Zondagmiddag is goed te zien dat degradatievoetbal in sterk verschillende stijlen gespeeld kan worden. Emmen poogt op balbezit te spelen, zoals het dat al het hele seizoen doet. Willem II gooit het over een andere boeg. De Tilburgers spelen voorzichtiger en proberen via lange ballen richting de spitsen Kwasi Okyere Wriedt en Vangelis Pavlidis gebruik te maken van de snelheid van de buitenspelers Ché Nunnely en Mats Köhlert.

Het verschil is goed te zien bij de backs van beide ploegen. Emmens vleugelverdedigers, Glenn Bijl (rechts) en Caner Cavlan (links), zoeken de aanval op en zijn gedurende het balbezit ver op de Tilburgse helft te vinden. Leeroy Owusu en Derrick Köhn, de backs van Willem II, zijn aanzienlijk minder avontuurlijk. Zij blijven achterin om met de centrumverdedigers en centrale middenvelders een blok van zes man achter de bal te vormen.

‘Er was maar één ploeg die vandaag kwam om te voetballen en dat was Emmen’, stelt Dick Lukkien, de eredivisiecoach met het langste dienstverband (sinds 2016). Qua spelverloop heeft de Emmen-trainer een punt. Tot aan de Tilburgse openingstreffer komt het gevaar van de bezoekers.

Mike Trésor Ndayishimiye (Willem II) probeert de voorzet van Caner Cavlan te blokken.
 Beeld ANP
Mike Trésor Ndayishimiye (Willem II) probeert de voorzet van Caner Cavlan te blokken.Beeld ANP

Dribbelsolo

Spits Michael de Leeuw schiet in de openingsfase in het zijnet. Kerim Frei laat na een halfuur spelen met een dribbelsolo en een afstandsschot iets van zijn talent zien. Diezelfde Frei verzuimt een paar minuten later om een mooie pass met buitenkant voet van spelmaker Sergio Peña, die nog altijd wacht op zijn eerste goal en assist van het seizoen, om te zetten in een treffer.

Wanneer een dieptepass van rechtsback Bijl in de 38ste minuut net iets te hard is voor De Leeuw, lijkt het een kwestie van tijd voordat Emmen de openingsgoal zal maken. Maar dan slaat Willem II toe. Wriedt controleert de bal en geeft hem mee aan Köhlert. De Duitse buitenspeler dribbelt richting achterlijn en geeft laag en strak voor. Vleugelpartner Nunnely loopt de voorzet binnen. Knokvoetbal 1, balbezitvoetbal 0.

Anderhalve minuut na rust is goed zichtbaar waarom Emmen de meest gepasseerde defensie in de eredivisie heeft (samen met VVV). Na een eerste helft waarin er geen vuiltje aan de lucht leek, openen de bezoekers de tweede helft met een moment van totaal concentratieverlies. Wriedt maakt daar dankbaar gebruik van en loopt ongehinderd langs de Emmense defensie. In de verre hoek schuift hij de 2-0 binnen.

Petrovic heeft na de tweede treffer genoeg gezien. De deur gaat op slot. Spits Wriedt gaat er in de 56ste minuut af, controleur Lindon Selahi komt erbij. Met puur knokvoetbal slepen de Tilburgers de zege binnen. De ploeg heeft slechts 34 procent balbezit, Emmen doet de meeste doelpogingen (17 om 10). De enige statistiek die ertoe doet, de eindstand, valt in Tilburgs voordeel uit.

Lange ballen

Petrovic is na de wedstrijd tevreden: ‘Vandaag telde maar één ding: winnen. Wij speelden op veilig met lange ballen naar voren. Geen enkel onnodig risico nemen. Voetballen doen we wel een andere keer.’

Tijd om aan de speelstijl te sleutelen, heeft Petrovic niet gehad. De wedstrijd tegen Emmen is zijn tweede werkdag bij Willem II, dat eerder deze week afscheid nam van Adrie Koster. De trainer met wie het de voorbije seizoenen de bekerfinale haalde en in de top-5 van de eredivisie eindigde.

Met een brede lach blikt Petrovic vooruit: ‘Ik ben diep onder de indruk van wat Adrie Koster en zijn staf hebben neergezet de voorbije seizoenen. Maar de huidige plek op de ranglijst is duidelijk: het moet nu even anders. Wat dat anders precies gaat zijn, meer druk zetten of juist meer inzakken, moet de komende weken blijken.’

Voor de ploeg van trainer Lukkien, die vorig seizoen nog 26 punten pakte in de laatste tien thuisduels voor de coronabreak, is de nederlaag in Tilburg de volgende in een lange rij tegenslagen. Na twintig wedstrijden zoekt Emmen nog altijd naar de eerste zege van het seizoen.

Toch is Lukkien niet van plan af te wijken van de aanvallende speelstijl en voor pragmatisch vechtvoetbal te kiezen zoals Willem II. ‘Verzorgd balbezitvoetbal past bij onze selectie. Dat is hoe wij ons de afgelopen jaren hebben onderscheiden en dat zullen we tot op de laatste speeldag blijven proberen.’

Meer over