Met een hartslag van 191 in de 49er

Een klaterend applaus klinkt op in de zonovergoten haven van Medemblik als daar zondag Bob Smolders en Karsten Groth het podium beklimmen....

Van onze verslaggever

Roelf Ridderikhoff

MEDEMBLIK

De nieuwe 49er was de sensatie van het vijfdaagse zeilfestijn op het IJsselmeer. Zwaar overtuigd en uitgerust met wings waarop de zeilers in de trapeze staan, bereiken ze in plané snelheden tot dertig knopen (55 km/per uur), maar vergen ook het uiterste van de bemanning.

Frank Havik, die met Sjoerd Brandt in dezelfde klasse vaart, kan er over meepraten. 'Ik was uitgerust met een hartslagmeter en die gaf tijdens de races continu tussen de 150 en 200 slagen per minuut aan. Dat is voldoende indicatie hoe zwaar het is.'

Daar komt bij dat de 49ers met de Solings veruit de meeste wedstrijden, 24 in totaal, voeren. Op verzoek van de klassefederatie leverden de eerste 21 wedstrijden een klassering op die werd opgeteld bij de drie zondagse finalewedstrijden.

'Dat grote aantal voorwedstrijden heeft niet zoveel zin', vinden zowel Groth als Havik. 'Je bent helemal stuk na zo'n dag, het is heel intensief', meent Smolders. 'Bovendien neemt met het aantal wedstrijden ook de kans op blessures toe', voegt Havik er aan toe. 'zeker als je een hartslag van 191 hebt, zoals ik vandaag.'

Zondag in de tweede race sloegen Smolders en Groth genadeloos toe. In een fel gevecht met het Franse team snelden ze net iets eerder over de finishlijn. 'We gingen geweldig hard. Ruime wind was een probleem voor ons', licht Groth toe. 'Maar een paar tips van Maurice Paardekoper hebben we goed opgepikt.' Met als gevolg de eerste plaats in het eindklassement en een premie van 1500 dollar.

De 49er is direct na zijn komst vorig jaar tot Olympische klasse gebombardeerd. De oude Star moest ervoor wijken. 'Heel ongebruikelijk', geeft ex-bondsoach Henri van der Aat toe, 'maar binnen de ISAF, de internationale zeilfederatie, werd de roep om iets aantrekkelijks steeds sterker. In Sydney werd al veel geëxperimenteerd met skiff-achtige boten en uit alle ontwerpen is dat van de Australiër Julian Beathwait uitverkoren. Er moet nog veel ervaring mee worden opgedaan. Maar ik verwacht volgend jaar bij het WK in Dubai veel vooruitgang.'

Daar zullen dan ongetwijfeld ook de tweevoudig wereldkampioenen Ben en Jan Kouwenhoven meedingen. Tot september zeilen ze nog in hun vertrouwde 470, maar zij hebben het oog al laten vallen op de 49er.

De Nederlandse A-kernploegleden deden het over het algemeen goed. Coördinerend bondsoach Rigo de Nijs kan tevreden zijn. Het conflict met het verbondsbestuur lijkt uit de wereld. Partijen hebben zich voorgenomen weer positief met elkaar om te gaan na alle onverkwikkelijkheden, die een paar maanden geleden zelfs tot een rechtszaak leidden.

'Smolders en Groth zijn voor mij ook een verrassing', verklaart De Nijs. 'De 49er is een grote ontdekkingsreis. Wij lopen in de pas daarmee. Ook Brenda de Lange en Petra de Goederen hebben met hun negende plaats in de 470 heel beschaafd gevaren. Nieuwelinge Marcelien de Koning is eveneens behoorlijk op dreef. Een elfde plaats hier en een veertiende in Hyères.

'Van de A-kernploeg kan ik zeggen dat ze goed gepresteerd hebben. In de Mistral heeft Martijn van Geemen het met zijn vijfde plaats prima gedaan. Vooral als je in aanmerking neemt dat hij lang niet heeft gezeild en heel rustig weer is begonnen. En dan nu al een A-limiet. Serge Kats met een zesde plaats in de Laser eveneens.

'Over de zevende plaatsen van de broers Willem en Gerard Potma met Tirt Brouwer in de Soling en Marga Staman in de Mistral ben ik ook heel tevreden. Jammer dat ze net geen A-limiet hebben gevaren.

'Dat geldt ook voor Ron van Teylingen en Herbert Derksen in de Tornado. Temeer daar Ron het heel druk met zijn werk heeft. Tijdens deze regatta moest hij naast het varen ook nog iedere avond werken. Carolijn Brouwer tenslotte heeft heel behoorlijk gepresteerd met haar derde plaats.'

De jonge Voorhoutse won vorig jaar alles wat er maar te winnen was, maar moest Margriet Matthijsse voorrang verlenen voor de Olympische Spelen. Of ze tevreden is? 'Zeker. Ik had vandaag een valse start, heb daarom niet gevaren, maar mijn positie is niet in gevaar geweest. Meer dan die derde plaats zat er deze keer gewoon niet in', zegt ze lachend.

Meer over