Met Bob Jungels krijgt ook Luik-Bastenaken-Luik een winnaar uit de ploeg van Quick-Step

Joligheid troef bij Quick-Step, na afloop van Luik-Bastenaken-Luik. Terwijl Bob Jungels op het podium met de bloemen zwaait, stapt zijn ploeggenoot Enric Mas even verderop lachend op een politiemotor, alsof de Spanjaard na 258 kilometer fietsen nog een toerritje gaat maken.

Bob Jungels viert zijn overwinning. Beeld Anp
Bob Jungels viert zijn overwinning.Beeld Anp

In plaats van de gebruikelijke emotionele taferelen na afloop, is er bij Quick-Step ruimte voor een geintje. Dat is verklaarbaar: de Belgische formatie behaalt zondag haar 27ste overwinning van het seizoen.

Na de E3 Harelbeke, de Ronde van Vlaanderen (Niki Terpstra), Dwars door Vlaanderen (Yves Lampaert), de Scheldeprijs (Fabio Jakobsen) en de Waalse Pijl (Julian Alaphilippe), is het deze keer de beurt aan de kampioen van Luxemburg, Bob Jungels, om de hoogste trede op het podium te beklimmen. Hij is zondag gestart als de man met een vrije rol bij Quick-Step.

Als kopman was Julien Alaphilippe aangewezen. Hij had nog vleugels na zijn zege van afgelopen woensdag, op de Muur van Hoei, en wilde zijn goede vorm doortrekken. Maar als Jungels op twintig kilometer van de streep wegspringt uit het groepje met favorieten, en niemand hem kan achterhalen, ruikt hij plots de zege.

Tom Dumoulin komt over de finish tijdens de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Beeld Anp
Tom Dumoulin komt over de finish tijdens de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik.Beeld Anp

In de achtervolgende groep schakelt Alaphilippe moeiteloos over op de rol van knecht. Het is één van de pijlers onder het succes van Quick-Step: de opofferingsgezindheid. ‘Quick-Step is niet zozeer een team, het voelt eerder als een familie’, zegt Jungels. ‘We vertrouwen elkaar, kennen elkaars kwaliteiten en iedereen weet dat hij vroeg of laat een kans krijgt om voor eigen succes te gaan.’

Voor een 25-jarige renner is Jungels al een vrij complete renner. Als jongeling won hij Parijs-Roubaix bij de beloften, nog beter is hij in klimmen en tijdrijden. Die kwaliteit komt hem goed van pas in de finale van Luik-Bastenaken-Luik, waarin hij het jagende groepje voorblijft. In 2016 reed hij drie dagen in de leiderstrui in de Giro d’Italia, een jaar later droeg hij het roze tricot vijf dagen. Komende zomer rijdt hij de Tour de France, waarin hij ploegmanager Geert Coeman wel eens kan verrassen.

Sam Oomen na de finish tijdens de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Beeld Anp
Sam Oomen na de finish tijdens de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik.Beeld Anp

De jonge, enthousiaste Jungels staat volgens Coeman symbool voor het gevoerde beleid bij Quick-Step. ‘Teambaas Patrick Lefevere heeft een neus voor jong talent. Hij haalt ze al vroeg naar zijn ploeg om ze vervolgens zelf op te leiden. Hij kijkt vooral naar de potentie van de renner, niet naar wat ze op dat moment al kunnen. Daarin maakt hij het verschil’, aldus Coeman.

Koppel die slimme handelsgeest aan een ijzersterke tactiek en het succes is verklaard: Jungels heeft in de finale van zondag de steun van verschillende teamgenoten. Tom Dumoulin: ‘Die van Quick-Step hielden er zo’n moordend tempo op na dat aanvallen gewoon zinloos was. Je hebt er zo vijf achter je aan.’

Vooraf tipten de meeste kenners Alejandro Valverde als de te kloppen man in de Ardennenklassiekers, maar hij lijkt nu voorbijgestreefd door een jongere generatie die brutaal het initiatief neemt in de koers. ‘Aanvallen loont’, meent Jungels, daarbij ook doelend op de zege van Alaphilippe in de Waalse Pijl.

Na de persconferentie van ‘la Doyenne’ wandelt hij met hond en vriendin naar de auto voor de terugtocht naar Luxemburg. Na Marcel Ernzer (in 1954) en Andy Schleck (in 2009) is Jungels de derde Luxemburger die zegeviert in Luik-Bastenaken-Luik. ‘Het is de klassieker die het dichtst bij de Luxemburgse grens ligt. Ik heb veel landgenoten mijn naam horen schreeuwen. Alleen daarom al was dit een heel bijzondere dag voor mij.’

Meer over