Nieuws

Met aanblijven van Koeman vormt zich een Nederlandse enclave bij Barcelona

Ronald Koeman blijft trainer van FC Barcelona. President Joan Laporta heeft besloten het contract van de coach, dat tot 2022 duurt, te respecteren.

Ronald Koeman na een teambespreking op de club bij Barcelona vorige week. Beeld EPA
Ronald Koeman na een teambespreking op de club bij Barcelona vorige week.Beeld EPA

Het besluit is de uitkomst van een bizarre soap die zich de laatste weken in de Catalaanse hoofdstad afspeelde. Laporta, sinds dit voorjaar de belangrijkste man bij Barcelona, weigerde tot dusver om zekerheid te geven over het aanblijven van Koeman, omdat hij naarstig zocht naar een in zijn ogen geschikter kandidaat. Die zoektocht bleek vruchteloos, onder meer door de hoge afkoopsom in het contract van de Nederlander.

Gesprekken tussen Laporta en Koeman hebben de president van mening doen veranderen. Volgens Spaanse media zou de trainer hebben toegezegd dat Barcelona weer ‘volgens de regels van Johan Cruijff zal spelen’, aanvallend voetbal met de formatie 4-3-3. Afgelopen seizoen liet Koeman de club voornamelijk met drie centrale verdedigers spelen in een 3-4-2-1-formatie.

Verlenging

Opvallend is dat Koeman zijn contract nu waarschijnlijk juist gaat verlengen, tot 2023, met een bonusjaar als hij erin slaagt bepaalde doelen te behalen. Daartegenover zal staan dat de trainer genoegen moet nemen met een salarisverlaging. FC Barcelona leeft op dit moment financieel boven zijn stand en wil de personeelskosten, ook die van spelers, drukken.

Essentieel voor het lijfsbehoud van Koeman was de steun van de technische leiding van de club. Vice-voorzitter Rafael Yuste, voetbaldirecteur Mateu Alemany en technisch secretaris Ramon Planes wilden de coach behouden, omdat die naar hun idee helemaal niet zo slecht presteerde.

In het afgelopen seizoen werd Koeman derde met Barcelona, de laagste klassering in de Spaanse voetbalcompetitie sinds 2008. Maar dat klinkt dramatischer dan het in werkelijk was. Toen Koeman aan zijn klus in Catalonië begon, verkeerde de club in een grote sportieve en financiële crisis, na een roerige zomer waarin zelfs de trouwe sterspeler Lionel Messi dreigde met een vertrek.

Nu verkeert de club in rustiger vaarwater. Pluspunt voor Koeman is dat hij een prijs pakte in zijn eerste seizoen. FC Barcelona won de Spaanse beker. Ook het doorbreken van jonge talenten als Pedri, Ansu Fati en Óscar Mingueza kon op goedkeuring rekening bij de Catalaanse fans.

Nederlandse enclave

Naast Koeman mogen ook assistent-trainers Alfred Schreuder en Hendrik Larsson blijven. Bovendien keert Jordi Cruijff terug bij de club. De 47-jarige ex-speler van FC Barcelona, zoon van clublegende Johan, vervult vanaf 1 september een ‘strategische rol’ binnen het bestuur, schrijven de Catalanen op hun website. Duidelijk is dat hij zich met voetbalinhoudelijke zaken zal bezighouden. Cruyff komt over van het Chinese Shenzhen FC.

Zijn komst past in de verkiezingsbelofte van Laporta, dat Barcelona beleidsmatig meer oog krijgt voor de ‘identiteit’ van de club. Daarin speelt het gedachtegoed van Cruijff senior een onmiskenbare rol. Onder de voormalige president Josep Maria Bartomeu is de club van het zogenoemde ‘cruyffismo’ weggedreven, gelooft Laporta. Hij ziet het als prioriteit een ommekeer te verwezenlijken, hoe lastig dat ook wordt zonder een riant gevulde portemonnee.

Met Cruijff – en het aanblijven van Koeman en Schreuder – vormt zich een kleine Nederlandse enclave in het personeelsbestand van FC Barcelona. Sergiño Dest, international van de Verenigde Staten maar geboren en opgegroeid in Almere, en Frenkie de Jong spelen al voor de Catalanen.

Ook Memphis Depay zal spoedig bij Barcelona tekenen, schrijft Sport donderdag. Volgens het medium zijn de onderhandelingen tussen de aanvaller en de club zo goed als afgerond en moet alleen Koeman zijn jawoord nog geven. Dat lijkt een formaliteit: de coach hoopte in eerdere transferperiodes al op de komst van Memphis. Daarnaast is Georginio Wijnaldum dichtbij een transfer naar de club.

Meer over