Meneer Michels

U IT een boek, Voor Oranje trillen al mijn snaren van Nico Scheepmaker, dwarrelt een ansichtkaart. Het is een foto van het Nederlands elftal, op 25 juni 1988 genomen voor de wedstrijd Nederland-Sovjet-Unie....

'De Beste van Europa', staat er.

Staand, v.l.n.r.: Van Basten, R. Koeman, Rijkaard, E. Koeman, Gullit, Van Breukelen.

Gehurkt, v.l.n.r.: Van Tiggelen, Mühren, Van Aerle, Wouters, Vanenburg. De trainer, Rinus Michels, ontbreekt op de foto.

Trainers staan jammer genoeg nooit op elftalfoto's. Als de foto wordt gemaakt, drentelen ze langs de zijlijn en vragen ze zich vermoedelijk af of ze overal aan hebben gedacht. Het is het moment waarop de trainer zijn elftal loslaat.

Het boek had ik gepakt om te kijken of Scheepmaker iets heeft geschreven over Nederland-Brazilië in 1974. Michels was ook toen bondscoach.

Ik stop de kaart terug in het boek en loop naar de ontbijtzaal waar mij bij binnenkomst de vraag wordt gesteld of ik het al heb gehoord.

Wat, vraag ik.

Van Rinus Michels, zegt de collega.

Nee, zeg ik.

Rinus Michels heeft een hartaanval gehad.

Hoe gaat het met hem?

Wel redelijk, geloof ik.

Ik heb meneer Michels niet vaak ontmoet, maar voor iedere ontmoeting ben ik hem dankbaar. De laatste keer dat ik hem zag was in 1996, in een hotel in Londen. Hij maakte als oud-trainer deel uit van een studiegroep die onder meer het EK-elftal had samengesteld.

'Mot dat nou', zei hij met dat typische, vaak geïmiteerde stemgeluid toen ik een kort interview voorstelde. Maar hij was vriendelijk en bereidwillig, en sprak zeer enthousiast over Dieter Eilts.

Dat herinner ik me nog goed. Als één voetballer niet tot mijn verbeelding sprak tijdens het EK, was het wel Dieter Eilts.

Dus u zou, als u nog trainer was, Dieter Eilts wel willen kopen, vroeg ik aan meneer Michels. Dat is wat anders jongen, dat is heel wat anders, zei hij.

Later spraken we over Paul Gascoigne die hij, tot mijn grote vreugde, Kaskonje noemde. Hij vond Kaskonje wel een goede voetballer.

U bedoelt natuurlijk Gascoigne, zei ik.

Ja jongen, zei hij, Kaskonje.

Van harte beterschap meneer Michels.

Paul Onkenhout

Meer over