Meesterwerken van het jaar

'Kies een beroep waar je van houdt en je zult nooit een dag in je leven hoeven te werken' (Disraeli)....

De schrijver en sportfan stipte als grootste minpunt aan dat voetballers in het interview na afloop van een wedstrijd bepaald niet uitblinken in opmerkelijke uitspraken. 'Ze hebben nooit eens een mooi verhaal; voor een leuk stukje blijf ik aangewezen op mijn eigen waarneming en fantasie.'

Wie denkt dat bridgers zich in dit opzicht positief onderscheiden slaat de plank mis. Je stapt na het laatste spel van een toernooi naar een van de prijswinnaars op zoek naar geslaagde coups en briljante manoeuvres. 'Er is eigenlijk niet veel bijzonders gebeurd; de tegenpartij maakte fouten en we streken achterover leunend de winst op.'

Gelukkig houden bridgejournalisten in alle landen van de wereld wel het hele jaar ogen en oren open en registreren leerzame en opvallende speelwijzes. De fraaiste exemplaren zijn kandidaat bij de uitverkiezing van het beste afspel, biedverloop of bod van het jaar. De International Bridge Press Association reikte tijdens het WK in Hammamet de IBPA-Awards van 1997 uit.

Ook twee Nederlandse bedrijven schrijven jaarlijks een prijsvraag uit. Meerstaete Consultants beloonde Piet Jansen voor de fantastische manier waarop hij een klein slem in harten maakte. Marjo Chorus (Nijmegem) ontving een prijs vanwege een unieke misleidende verdedigende speelwijze. Levendaal richt zich op de junioren, spelers tot en met vijfentwintig jaar. De prijs voor het beste tegenspel ging naar Morten Lund Madsen (Den) die samen met zijn broer Lars op weg naar de wereldtitel junioren vijf hindernissen overwon bij het downspelen van 3SA.

Dikwijls worden er in de post mortem van een spel ingenieuze varianten ontdekt. De bekroonde spellen zijn daarom bijzonder omdat zij geen gedachtenspinsel waren met alle kaarten bekend maar in de werkelijkheid van een wedstrijd werden gerealiseerd.

Piet Jansen (wereldkampioen in 1993) vond een speelwijze die zelfs met open kaarten, double dummy, verbazing opwekte. De toeschouwers telden van het begin tot het einde van het spel het aantal downslagen.

De Groningse topbridger dwarsboomde alle prognoses en bezorgde de kibitzers kippenvel met een magistrale oplossing.

Zie diagram 1

(...)

Meer over