Meerkampster Ruckstuhl knap naar zilver

De meeste puzzelstukjes vielen voor Karin Ruckstuhl eindelijk een keer op het juiste moment in elkaar...

Nederlands beste meerkampster veroverde dinsdag in Göteborg tijdens de Europese kampioenschappen zilver op de zevenkamp. Het onverwachte edelmetaal kreeg nog een fellere schittering door het nationale record dat ze met 6423 punten vestigde. ‘Ruim honderd punten meer dan het oude en zilver. Super’, glunderde ze als een uitgelaten klein meisje.

Ruckstuhl, wier oude record op 6318 stond, gaf toe dat ze het over twee dagen in Zweden spannend had gemaakt. Er zijn nog wat puzzelstukjes zoek in haar geval. Het kogelstoten en speerwerpen verliepen dramatisch in Göteborg, maar de persoonlijke records op de 100 meter horden, de 200 en de 800 meter, aangevuld met goede prestaties bij het hoogspringen en het verspringen, hielpen haar uiteindelijk voldoende om de Duitse Lilli Schwarzkopf met drie schamele punten achter zich te houden.

De onaantastbare Carolina Klüft, megaster in Zweden, won met een straatlengte voorsprong. Ze prolongeerde haar titel met 6740 punten. ‘Beste van de rest, maar dat is ook heel mooi’, hijgde Ruckstuhl uit na de voor haar slopende 800 meter.

De meerkamp is een combinatie van souplesse, kracht, veelzijdigheid en mentale veerkracht. Die toonde Ruckstuhl vooral dinsdag. Op de eerste dag had ze haar kogelstoten om zeep geholpen, maar bleef ze onder meer door de afmelding van de sterke Française Eunice Barber in de top van het klassement hangen. ‘Maar een medaille in je hoofd hebben, is niet zo goed voor mij’, gaf ze over de spanning op de tweede dag.

Dinsdag verliep het verspringen - doorgaans een sterk nummer van haar - ook niet echt naar wens. Haar laatste jump hielp haar enorm:

6,51 meter, net onder haar persoonlijk record. Achilleshiel blijft echter naast het kogelstoten de speer. Ruckstuhl werkte de laatste jaren veel aan de werpnummers, maar de speer leek haar dinsdag opnieuw te beroven van een hoge klassering. Na twee pogingen stond er een karige 34 meter op het bord en was ze gezakt naar de achtste plaats in het klassement.

Met alles wat ze in zich had, maakte ze zich klaar voor haar laatste poging. Bijna veertig meter en plotseling lonkte een medaille weer. De verschillen voor de 800 meter waren echter zo miniem dat er geen zinnig woord over zilver en brons viel te zeggen.

Ruckstuhl, vriendin van Nederlands beste tienkamper Chiel Warners, had vooral te maken met de Duitse concurrentie van Jennifer Oeser en Lilli Schwarzkopf. Oeser had zes punten meer, Schwarzkopf vijf minder. ‘En Schwarzkopf had een veel beter persoonlijk record op de 800 staan’, wist ze al voor de race.

Ruckstuhl liet zich niet gek maken, opende voorzichtig en versnelde na 400 meter. Schwarzkopf was toen al ver uitgelopen, maar de Duitse blies zichzelf op na haar snelle opening.

‘Ik moest er bovenop zitten. Na 600 meter was ik er weer bij.

Ik heb voor mij een perfect ingedeelde race gelopen’, stamelde ze na het zien van het scorebord. ‘Ik durfde het niet te geloven. Ik heb ooit deelname aan het WK op twee punten gemist, ik wilde het echt eerst zien dat ik zilver had.’

Het jaar kan niet meer kapot voor de in Zwitserland geboren atlete. In maart veroverde ze zilver op de WK indoor, maar dat evenement over vijf onderdelen was stukken minder goed bezet dan Göteborg.

‘Ik ben niet in paniek geraakt. Ook niet bij speerwerpen. Ik sta nu in een mooi rijtje atleten. Het is eindelijk zover’, klonk het overgelukkig na haar eerste internationale medaille op een buitentoernooi. ‘Er kunnen nog dingen beter. Dat weet ik. Daar ga ik verder aan werken. Ik ben blij als ik straks in de armen van Chiel val. Hij weet als geen ander hoe zwaar het is’, klonk het emotioneel voor ze uit handen van kroonprinses Victoria het zilver kreeg omgehangen.

Meer over