Medvedev gunt Krajicek slechts twee games

Hemelvaartsdag heeft de Nederlandse tennissers in het toernooi van Hamburg weinig plezier verschaft. Op het complex van Rothenbaum verloren Richard Krajicek, Paul Haarhuis en Sjeng Schalken hun partijen voor de tweede ronde....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Krajicek, als derde geplaatst, kreeg op het door de regen traag geworden gravel geen voet aan de grond tegen Andrej Medvedev uit de Oekraïne. De Hagenaar, die in de eerste ronde niet hoefde aan te treden, veroverde slechts twee games: 1-6, 1-6.

Paul Haarhuis en Sjeng Schalken hadden een dag eerder hun partijen voor de eerste ronde wel tot een goed einde gebracht tegen respectievelijk de Duitser Hendrik Dreekmann en de Spanjaard Javier Sanchez.

Donderdag kwam voor hen echter toch het einde. Haarhuis verloor in drie sets van de Spanjaard Jacobo Diaz, die zich eerst door het kwalificatietoernooi had moeten worstelen en in de eerste ronde verrassend de als dertiende geplaatste Zwitser Marc Rosset aftroefde. Schalken zwichtte voor een andere Spanjaard, de als zevende gerangschikte Albert Costa: 3-6, 6-7.

Krajicek was niet de enige hooggeklasseerde speler die niet uit de voeten kon. Met de Wimbledonkampioen verdwenen ook Thomas Muster en Boris Becker donderdag uit het toernooi. De Duitser nam afscheid met stevige kritiek aan het adres van de spelersvakbond ATP. Hij ziet een complot tegen de attractieve serve- en volleytennisser door doelbewuste pogingen de banen langzamer en langzamer te maken.

Ouderwetse toppers als Goran Ivanisevic, Stefan Edberg (gestopt), Michael Stich (binnenkort gestopt) en Boris Becker komen er tegenwoordig steeds minder aan te pas. 'Ook hardcourt is niet meer wat het was. Nu zat er zelfs al een Spanjaard in de finale van het Australisch Open. Kennelijk wil men dat', mopperde de Duitser over de verschijning van Carlos Moya in de eindstrijd van de open Australische titelstrijd in Melbourne.

Op het gemalen baksteen van Hamburg ging hij er uit tegen Felix Mantilla, ook een Spanjaard: 6-7, 2-6. Voor zijn doen was Becker in de regen en kou goed bezig geweest. 'Voor mij was dit optimaal. Ik raakte gefrustreerd dat ik de eerste set na een uur in de tiebreak weggaf na op 6-5 een matchpoint te hebben gemist.'

In Rome is Conchita Martinez aardig op weg naar haar vijfde opeenvolgende titel in de Italian Open. De als derde geplaatste Spaanse bereikte de kwartfinales door een zege op de Russische Elena Lichovtseva. Ze stond maar drie games af. Monica Seles leed een verrassende nederlaag tegen de Française Mary Pierce.

Meer over