Max Verstappen wordt Monegask

Max Verstappen gaat zijn ouderlijk huis verlaten. Niet voor een stekje om de hoek in het Belgische Maaseik, maar voor een appartement in Monaco. Dat bevestigt zijn management maandag na een bericht in het AD. De 18-jarige Formule 1-coureur zou alleen nog wachten op een verblijfsvergunning, waarna hij zich kan inschrijven in de burgerlijke stand.

Max Verstappen. Beeld photo_news
Max Verstappen.Beeld photo_news

De Nederlander die zondag nog negende werd bij de Grote Prijs van Mexico heeft een woning gevonden in de wijk Fontvieille, nabij de beroemde jachthaven en het stadion van AS Monaco.

Wanneer Verstappen verhuist naar het prinsdom, treedt hij in de voetsporen van zijn vader Jos en vele andere topsporters die in Monaco onderdak vonden. Ook onder anderen motorcoureur Jurgen van den Goorbergh, tennisser Sjeng Schalken en Formule 1-coureur Robert Doornbos bezaten tijdens of na hun sportloopbaan - en soms nog steeds- een huis in het dwergstaatje.

Formule 1-wijk

Dat er zoveel topsporters samendrommen in de staat aan de Middellandse Zee is geen toeval. Het belastingklimaat in Monaco staat bekend als gunstig. De verhuizing van Verstappen is overigens niet belastingtechnisch van aard, benadrukt zijn manager: 'Het is een mooi gebied om in te wonen. Verder vinden wij dit privézaken.'

In Monaco komt Verstappen straks veel Formule 1-collega's tegen. Zo wonen collega-coureurs Daniel Ricciardo, Pastor Maldonado en Felipe Massa in dezelfde wijk als waar Verstappen gaat wonen.

De wijk Fontvieille van bovenaf, waar Verstappen straks zal wonen. Beeld afp
De wijk Fontvieille van bovenaf, waar Verstappen straks zal wonen.Beeld afp

Belastingklimaat

Jurist Paul Foortse was in het verleden adviseur van meerdere topsporters. Van toptennissers Boris Becker en Björn Borg tot voetballer Patrick Kluivert, schaker Gary Kasparov en motorcoureur Dani Pedrosa. Hij heeft zijn cliënten in het verleden regelmatig getipt naar Monaco te verhuizen, overigens niet altijd met geld als hoofdmotto. Voor Formule 1-coureurs is wonen in Monaco praktisch, omdat een groot gedeelte van de Formule 1-wereld er resideert. Tennissers kiezen voor Monaco, omdat er simpelweg veel toptennissers wonen, zegt Foortse.

'Dan kunnen ze tegen elkaar trainen.' Maar financieel is het uiteraard ook interessant, bevestigt Foortse. 'Als je het goed aanpakt, zitten er fiscale voordelen aan. Voornamelijk als het gaat over het betalen van inkomstenbelasting', zegt hij. 'Je moet alleen wel goed verdienen. Het dagelijks leven is er duur en de huizenprijzen zijn ontzettend hoog.'

Daarnaast benadrukt Foortse dat een sporter ook echt in Monaco moet wonen om van het gunstige belastingklimaat van de dwergstaat te profiteren. 'En ze controleren dat ook. Je moet er regelmatig zijn, of je moet ergens anders niet te veel zijn', zegt Foortse.

Dat was in het midden van de jaren tachtig minder streng, weet Foortse nog van de tijd toen hij Björn Borg begeleidde. 'Nu is het meer gereguleerd.' Zo moest Boris Becker in 2002 schikken met de Duitse fiscus toen bleek dat hij in de praktijk in München woonde, maar zijn naam nog in Monaco in de burgerlijke stand stond.

Verstappen tijdens de race in Mexico. Beeld getty
Verstappen tijdens de race in Mexico.Beeld getty

Vettel de Zwitser

Hoe het belastingklimaat anno 2015 is in Monaco weet Foortse niet. Hij staat sporters al veertien jaar niet meer fiscaal bij. Foortse: 'Het is net zoiets als met een huisarts die is gestopt met werken. Die weet ook nog wel dingen, maar je rent er niet meteen naartoe als er iets is.'

Verstappen behoort straks in ieder geval tot het merendeel van de coureurs in het Formule 1-veld die geen woning bezit in het land dat hij achter zijn naam heeft staan tijdens races. Zo woont viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel in Zwitserland, net als de veteranen Kimi Räikkönen en Fernando Alonso. De kersverse wereldkampioen Lewis Hamilton woonde in Zwitserland, maar verhuisde in 2012 naar Monaco.

Verstappen. Beeld photo_news
Verstappen.Beeld photo_news
Meer over