Max Verstappen: Belgisch of Nederlands?

Eindelijk had Nederland zondag weer iets te vieren op Formule 1-gebied. Max Verstappen (17) was zevende geworden tijdens de Grote Prijs van Maleisië, hij is de eerste Nederlander sinds 2005 die WK-punten pakt.

Lennart Bloemhof
Max Verstappen in zijn Toro Rosso-bolide, afgelopen weekeinde in Maleisië. Beeld epa
Max Verstappen in zijn Toro Rosso-bolide, afgelopen weekeinde in Maleisië.Beeld epa

Althans, zo leek het. Na de race verschenen berichten dat Nederland niet had gejuicht voor een landgenoot, maar voor een Belg. Weg euforie.

Het begon met een artikel op de site van het sportblad Helden, enkele uren na de race. Daarin wordt een recent interview aangehaald met de moeder van Max, Sophie Kumpen, in Het Laatste Nieuws. Volgens zijn Belgische moeder bezit Max alleen een Belgisch identiteitsbewijs. Hij heeft geen Nederlandse reisdocumenten, is geboren in het Belgische Hasselt en ging naar school in het nabijgelegen Maaseik, waar ook zijn ouderlijk huis staat.

Geen Nederlander

Het Laatste Nieuws claimt Verstappen nu voor de Belgische tricolore. Voor Helden reden om de kop 'De Belg Max Verstappen' boven het artikel te zetten. De site van RTL Nieuws volgde met 'Amai! F1-held Max Verstappen is helemaal geen Nederlander'.

Toch staat de coureur op de officiële website van de Formule 1 als Nederlander aangemerkt. Achter zijn naam is tijdens races de Nederlandse vlag te zien en wie hem hoort praten, bespeurt geen Belgisch accent. Hoe zit het nou?

Vader Jos, net terug uit Maleisië, wilde er maandag niet te veel woorden aan vuil maken. Ja, Max reist met een Belgisch paspoort over de wereld. Maar hij heeft nog een tweede nationaliteit: de Nederlandse. Op basis daarvan beschikt hij over een Nederlandse racelicentie. 'Max rijdt gewoon voor Nederland', aldus Jos Verstappen. Zijn prestaties tellen voor Nederland, niet voor België.

Licentie

Coureurs hebben invloed op de vlag die achter hun naam komt te staan, mits ze een band hebben met het land van hun keuze. Zo racete de Nederlandse Formule 1-coureur Robert Doornbos enige tijd met een Monegaskische race-licentie. Aan het begin van zijn carrière had hij snel een licentie nodig. In het prinsdom, waar hij sinds zijn 15de woonde, was dat eenvoudiger te regelen dan via de Nederlandse autosportfederatie.

Automatisch stond de vlag van Monaco achter zijn naam. Toen hij in 2004 een race in de F3000 won, werd tot zijn ergernis het Monegaskische volkslied gespeeld. 'Dat kan ik niet eens meezingen', erkent hij. In de Formule 1 reed hij later wel voor Nederland.

Einde aan de discussie maken

Max Verstappen doet dat ook. Dat zijn racesucces nu wordt geclaimd door twee landen, is volgens zijn vader eigenlijk een goed teken. Het onderstreept volgens Jos Verstappen dat Max op de goede weg is. De keuze voor een Nederlandse racelicentie was doordacht: 'We hebben al onze contacten in Nederland en Max wilde het zelf ook.'

In september, wanneer Verstappen 18 jaar wordt, kan hij als meerderjarige definitief voor de Nederlandse nationaliteit kiezen. Of hij dat gaat doen? 'Als ik het hem vraag, zegt hij de hele tijd van wel', aldus zijn vader. Het zal voor altijd een einde maken aan de discussie wie het supertalent mag claimen.

Meer over