Mau-Asam plaatst zich voor Spelen

Bij het inrijden lijkt ze de beste die er op het ijs vertoeft. De stijl van Liesbeth Mau-Asam, sinds zaterdag Nederlands derde shorttrackschaatser in Turijn, druipt van de klasse....

De bondscoach prijst vanuit een met sneeuw bedekt Polen zijn pupil, de nummer vijf van Europa op de 500 meter. Het is alsof Mogendorff wil overbrengen dat zij niet langer afgaat op haar eigen twijfels.

Mogendorff: ‘Liesbeth is in principe zo verschrikkelijk goed. Voor mij is het echt geen verrassing dat ze zich plaatst voor de Winterspelen. Als het niet was gelukt, had het me juist verwonderd.’

De explosieve Mau-Asam, dochter van een Antilliaanse vader en Nederlandse moeder, stond zaterdag, net als haar verkering Cees Juffermans op vrijdag, onder grote druk. Na een lang seizoen, met verplaatsingen naar Azië en Midden-Europa en met een mislukte kwalificatie in het eigen Den Haag, had ze nog maar één kans zich voor de Spelen te plaatsen.

Dat moest op de 500 meter, slechts viereenhalf rondje van 111 meter op de krappe shorttrackbaan. Zo’n wedstrijd geldt wegens het gedrang en de invloed van de loting als een loterij. De 23-jarige schaatsenrijdster uit Woubrugge diende zich bij de Europese titelstrijd in Krynica Zdroj bij de topzes te plaatsen om vormbehoud te tonen.

Ze sloeg zich zaterdag door drie lastige voorronden (eerste, eerste en tweede) heen, om de in halve finale als snelste derde te eindigen. Aangezien de eindstrijd zich met vier rijdsters afspeelde, werd ze direct als vijfde geklasseerd. Dat was ruim voldoende om de tickets voor Turijn te kunnen bestellen.

Mogendorff, nog maar eens de loftrompet stekend: ‘Liesbeth is een shorttracker van wie iedereen zegt: wat een rijdster! Maar in de wedstrijd moet het een beetje kloppen om dat er uit te laten komen.’ Hij had de voorbije weken heel veel op haar ingepraat. Het had geholpen, moest hij concluderen.

Mau-Asam wordt de elfde Nederlandse shorttrackrijdster die aan de Olympische Spelen meedoet. In 1992, ’94 en ’98 was Nederland telkens zwaar vertegenwoordigd op de Spelen. In Salt Lake (2002) ontbrak een Nederlandse rijdster.

Voor 2006 was weer ingezet op een grote afvaardiging, met als speerpunt de 3000 meter aflossing bij de vrouwen. Een braam op de schaats van Annita van Doorn kostte Nederland in Den Haag de toegang tot de Spelen. In Polen, bij de strijd om het Europees kampioenschap, ging het ook mis: uitgerekend Mau-Asam kreeg een botte schaats. ‘Dan is het over en uit in deze sport’, sprak het slachtoffer.

Mau-Asam heeft zich voor Turijn geen doelen gesteld. ‘Laat ik het eerst maar eens halen, is lange tijd mijn gedachte geweest. Zeker nadat het met onze aflossingsploeg mis was gegaan. Dat was ontzettend balen. Pas nu ga ik me verdiepen in mijn tegenstanders op de 500 meter.’

Meer over