Matthews klopt Dumoulin in proloog Parijs-Nice op de valreep

Soms klinkt de betekenis van een wielerwedstrijd door in de (bij)naam. Wie rond deze tijd van het jaar in noordelijk Frankrijk op een racefiets stapt, wil maar één ding: zuidwaarts. En dat doet het peloton deze week in Parijs-Nice, niet voor niets gezegend met de bijnaam 'koers naar de zon'.

Bart Jungmann
Tom Dumoulin miste de winst op een seconde. Beeld belga
Tom Dumoulin miste de winst op een seconde.Beeld belga

Die zon doet al flink haar best in Conflans, een kleine stad die de Seine aandoet na door de hoofdstad van Frankrijk te zijn gestroomd. Zon of niet: 5 graden is fris. Als de weervoorspellers gelijk krijgen, wordt aan het einde van de week, aan de oevers van de Middellandse Zee, ruimschoots het drievoudige gehaald. Dat klinkt al naar korte mouwen.

Het verlangen daarnaar wordt gepersonifieerd door Wilco Kelderman. Wippend op zijn tenen jaagt de renner op de kade in Conflans de kou uit zijn lijf. Hij begint zondag iets over twaalf aan de proloog, de aftrap van Parijs-Nice. Kelderman is een van de eersten. Later op de dag gaat het allicht regenen en dan kan het knap lastig worden op een parcours dat stuurvaardigheid vereist. De vlagerige wind neemt Kelderman voor lief.

Terwijl zijn verzorger voor de laatste maal de banden naloopt op onregelmatigheden, strekt Kelderman zich nog een keer uit. Het gele sponsorjack gaat uit en daar verschijnt het rood-wit-blauw van de nationale kampioen tijdrijden. Het is 12.08 uur. Tijd voor de eerste trappen richting Nice, hoe spreekwoordelijk ook.

Route Parijs-Nice Beeld
Route Parijs-NiceBeeld

Hot seat

Wilco Kelderman doet 7 minuten en 52 seconden over de lus van ruim 6kilometer door Conflans. Nog geen half uur zit de kopman van Lotto in wat sinds een paar jaar de hot seat heet. Dan heeft de Fransman Jérôme Coppel hem als voorlopig klassementsleider onttroond.

Terug bij de Seine, waar de ploegen hun kampement hebben opgeslagen, maakt de 24-jarige Kelderman de balans op van zijn eerste test dit seizoen. Ontevredenheid geeft geen pas, ook al gold hij vooraf als outsider. Hij vond het een lastig rondje, waarin hij nooit echt lekker in zijn ritme kwam. 'Je moest je telkens weer op gang trekken. Ietsje meer kilometers was voor mij beter geweest.'

Met 150 man na hem aan de start denkt Kelderman dat het uiteindelijke verschil met de nummer één niet meer dan 10 seconden zal bedragen. Het worden er 13. De zege wordt betwist in het laatste segment. Tot en met de laatste deelnemer blijft het droog. Kennelijk is de wind geluwd.

Balen

Tom Dumoulin, om 14.26 uur vertrokken als favoriet, denkt 7 minuten en 40 seconden later de winst naar zich toe te trekken. Maar de hete stoel aan de Rue Anatole France is nauwelijks op temperatuur wanneer de Australiër Michael Matthews nog een seconde van Dumoulins tijd afsnoept.

'Balen', zegt de Limburger. Aan de vorm heeft het niet gelegen, voor zover daarop nu al een peil valt te trekken. Net als voor Kelderman was het parcours hem te kort en te lastig. De ervaring leert dat sprinters in topvorm hierop geduchte concurrenten kunnen zijn. En dat steile klimmetje halverwege zal zeker niet in het nadeel van Matthews zijn geweest.

Dat maakt de teleurstelling bij Dumoulin niet minder groot. 'Ik had hier vandaag gewoon willen winnen.' Met het oog op de komende dagen is zijn tweede plaats wellicht een geluk bij een ongeluk. Op weg naar een mogelijke eindzege hoeft zijn ploeg geen inspanningen te verrichten in de komende strijd om luttele seconden.

Nu is Parijs-Nice zelden een koers die in minuten wordt beslist. Serieus wordt de wedstrijd vermoedelijk pas woensdag, met een finish boven op een col van de tweede categorie. In Nice wacht dan het slotakkoord, met twee uitstapjes naar de Alpes-Maritimes.

De Australiër Michael Matthews was de snelste in de openingstijdrit van Parijs-Nice. Beeld belga
De Australiër Michael Matthews was de snelste in de openingstijdrit van Parijs-Nice.Beeld belga
Meer over