Masterclass van Schiavone

Na haar grandslamtitel in 2010 noemde Francesca Schiavone Roland Garros een universiteit, waar je de klassieke opleiding in graveltennis volgt. Vijf jaar later is het spel van de 34-jarige Italiaanse gedateerd, maar bleek het leeuwenhart van de oudste deelneemster in het enkelspel ongebroken.

Francesca SchiavoneBeeld anp

In een marathon van drie uur en 50 minuten over drie sets (6-7, 7-5, 10-8) was Schiavone een fractie beter dan Svetlana Koeznetsova, de kampioene van 2009.

Op baan 1 van Roland Garros voerden de twee routiniers donderdag een herhaling op van hun zenuwslopende gevecht op de Australian Open in 2011, toen Schiavone 4 uur en 44 minuten nodig had om Koeznetsova met 16-14 in de derde set te bedwingen. Het voelde als het laatste kunstje van Schiavone, die nog ternauwernood (92) in de tophonderd staat. Een laatste masterclass met haar prachtige, eenhandige backhand.

Denksport

Tennis is een denksport, betoogde Schiavone. En dus schaakte ze zich door fascinerende rally's met Koeznetsova, voor wie de service eveneens een handicap was. Tennis wordt uiteindelijk beslist in de ziel, erkende Schiavone. Ze was bereid om tot de bodem af te dalen voor nog een meesterwerk in Parijs. Met een sublieme backhand langs de lijn plaatste ze zich voor de derde ronde tegen de Roemeense Mitu.

Haar ogen vulden zich met tranen, toen ze de helletocht beschreef als het beklimmen van een berg. Schiavone, bijna fluisterend: 'Je blijft vechten tot je de top bereikt. Daarna ga je naar beneden en begint de beklimming opnieuw. Je weet hoe zwaar het is en toch ga je weer. Dan heb je nog een meter te gaan. Wanneer je die laatste stap hebt gezet, voel je trots en voldoening.'

Schiavone legde haar hand op het hart. In juni wordt ze 35 jaar, misschien was het gevecht met Koeznetsova een magistraal afscheid. 'Het maakt niet uit, elke partij is voor mij een bonus.'

Meer over