Massaal vertrek van FIFA-bestuurders

De meeste van de 22 FIFA-bestuurders - stuk voor stuk mannen en veelal op leeftijd - die precies vijf jaar geleden Rusland en Qatar een WK gunden, is het slecht vergaan. Dertien van hen zijn sindsdien geschorst, berispt of beboet. Omdat ze zich vermoedelijk verrijkten met Qatarese dollars, onderzoeken van FIFA's ethische commissie frustreerden of een geheim stemmenpact sloten bij die geruchtmakende, dubbele WK-toewijzing op 2 december 2010 in Zürich.

Sepp Blatter.Beeld Daniel Rosenthal

Ook toen al gingen er verhalen over de reputaties van bestuursleden. De Tahitiaan Temarii en de Nigeriaan Adamu mochten al niet meer mee-stemmen. Ze waren voorwaardelijk geschorst door de FIFA, op verdenking van het aannemen van smeergeld. Terugkijkend kunnen ze het topje van de ijsberg worden genoemd. De verkiezing, met Nederland/België als gezamenlijke kandidaat voor het WK 2018, is doorgestoken kaart geweest.

Dat is niet verwonderlijk. Van de WK's in 1998 (Frankrijk), 2002 (Japan/Zuid-Korea), 2006 (Duitsland) en 2010 (Zuid-Afrika) wordt eveneens vermoed dat die (mede) door middel van corruptie zijn verkregen. In Duitsland is de bondsvoorzitter al omgevallen vanwege het 'zomersprookje' van negen jaar geleden, waarvoor FIFA-bestuursleden via een zwarte kas zouden zijn omgekocht.

Ook Mohamed Bin Hammam keek niet op een miljoen meer of minder om het WK naar Qatar te halen. FIFA-voorzitter Sepp Blatter, geschorst vanwege een twijfelachtige betaling aan UEFA-collega Platini, heeft de toewijzing in 2010 achteraf een fout genoemd. Het tegelijk vergeven van twee WK's heeft het voor bestuurders alleen maar verleidelijker gemaakt om financiële deals te sluiten.

De lijst met gestraften is lang en nog niet af. Hoewel de meeste bestuurders de laatste jaren uit de FIFA-top zijn gezet of uit voorzorg zelf vertrokken, zijn niet alle spoken uit het verleden verdreven. Zo nemen Issa Hayatou uit Kameroen en de Spanjaard Angel Maria Villar inmiddels de voorzitterstaken waar bij FIFA en UEFA, ondanks de smetten op hun blazoen.

Sepp Blatter.Beeld Daniel Rosenthal

Op meerdere plaatsen tegelijk lopen onderzoeken naar de dubbele WK-toewijzing. De Amerikanen hebben gedreigd met een nieuwe arrestatiegolf, Zwitserland is eveneens in actie geschoten. Maar de bestuurders hebben voorlopig vooral last van de ethische commissie van de FIFA. Die zal nog voor Kerst een vermoedelijk langdurige schorsing tegen Blatter en Platini uitspreken.

De zwaarste straf, een die Rusland en Qatar in het hart zou treffen, blijft echter uit. De FIFA zal haar vingers er niet aan willen branden om de twee WK's af te nemen. Zoiets zal tot enorme schadeclaims leiden vanuit Rusland en Qatar en daarmee het voortbestaan van de FIFA in gevaar brengen.

Blatter en het FIFA-schandaal

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over het FIFA-schandaal.

Lees hier het interview met Sepp Blatter, dat afgelopen zomer plaatsvond.

Beeld de Volkskrant
Meer over