Martínez wil winnen met gouden Belgische generatie

Na het EK contracteerde de Belgische voetbalbond een nieuwe coach, Roberto Martínez. Hij moet de talenten aaneensmeden tot een geolied team.

Roberto Martínez. Beeld afp
Roberto Martínez.Beeld afp

Misschien een ideetje voor de KNVB, de open sollicitatieprocedure die de Belgische voetbalbond begon deze zomer ten einde een nieuwe technische staf voor het vlaggeschip te vinden.

Valt er in ieder geval weer eens iets te lachen. De minder serieuze categorie meldde zich, zoals te verwachten viel, massaal.

Zoals een trainer die promoveerde met een Noorse derdedivisionist.

Iemand die met 10-0 van Barcelona won. Op de PlayStation.

En een groep studenten die een robot wilde bouwen die puur op basis van feiten en cijfers de beste elf spelers opstelt.

Niet Van Gaal of De Boer

Maar ook Louis van Gaal meldde zich. De Nederlander ging op gesprek, maar de voetbalbond afficheerde hem als 'te serieus, te overheersend en te oud'. Liever was Frank de Boer aangesteld, maar die achtte zichzelf dan weer te jong voor het bondscoachschap.

Nog geen miljoen euro per jaar had de armlastige KBVB beschikbaar, een schijntje voor een topcoach. Cesare Prandelli haakte om die reden af. Rudi Garcia, wisselend succesvol met AS Roma en Lille, dacht anders. Het Belgisch elftal herbergt zoveel kwaliteit dat een topresultaat niet ondenkbaar is. En dat opent weer deuren naar meer lucratieve betrekkingen. De Fransman improviseerde erop los, kwam met lumineuze oplossingen voor de gestelde casu, te weten: hoe zou u gehandeld hebben op het EK tegen Italië en Wales? Juist in die twee wedstrijden werd België tactisch overklast en dat kostte de vorige bondscoach Wilmots zijn baan. Het oordeel over Garcia: te weinig structuur.

De ervaren Duitser Ralf Rangnick wenste juist nimmer af te wijken van zijn lijn. Hij bracht wel assistent Thierry Henry aan, die hij kent via de Red Bull-connectie. Henry speelde bij New York Red Bulls, Rangnick is architect van Red Bull Leipzig.

Premier League

En toen meldde Roberto Martínez zich aan de Brusselse Houba De Strooperlaan. Succesvol bij Swansea City, Wigan Athletic en in iets mindere mate Everton. Een serieuze, gestructureerde man, de stress kostte hem zijn volle haardos. Martínez legde op video exact uit hoe hij de tactische vondsten van de Italiaanse bondscoach Conte en de Welshe keuzeheer Coleman zou hebben bestreden.

Martínez is een Catalaan die na een voetbalcarrière in de marge bij Spaanse, Schotse en Britse clubs langzaam opklom als coach in Groot-Brittannië. Een bachelordiploma voor kinesitherapie en universiteitsdiploma voor business management sieren daarnaast zijn werkkamer.

Hij kent de Premier League op zijn duimpje. Laat daar nou het gros van de Belgische selectie voetballen. Martínez, getrouwd met een Schotse vrouw, bleek bereid zich in België te vestigen om de aanstormende talenten in kaart te brengen.

null Beeld afp
Beeld afp

Henry als assistent

Hij is ook niet van de achterkamertjes, van de vriendschappen met vedettes en al helemaal geen borstklopper. Allemaal kwalificaties die Wilmots ten deel vielen.

En dus werd het Martínez. Hij nam twee trouwe assistenten mee en bleek enthousiast over het plan de grasgroene Thierry Henry te adopteren. Henry, de Franse topscorer aller tijden en Arsenal-legende, moet de potentierijke spitsen Lukaku, Benteke, Batsuhayi en Origi beter laten renderen en de Waalse pers mild stemmen.

Het Belgische journaille, extreem zuur tijdens en na het EK, is enthousiast. Hun Engelse vakbroeders haalden de wenkbrauwen op. Martínez behoedde Wigan drie keer voor degradatie, maar in zijn vierde seizoen zonk het schip. Het ging gepaard met de winst van de FA Cup.

Gouden generatie

Hij kende een geweldig eerste seizoen bij Everton waarin hij diverse clubrecords brak, maar kreeg 'de beste selectie die deze club heeft gehad' vervolgens twee keer de top-10 niet meer in. Mokerslag was de 4-0-nederlaag in de Merseysidederby tegen Liverpool. Liverpool was nota bene de club die hij eerder in zijn carrière had afgewezen. Ook Manchester United meldde zich al eens.

Maar Martínez is trouw. Toen de Spaanse bond aan de lijn hing, bedankte hij vriendelijk. Ook een megabod uit China, waar hij in twee jaar veertig miljoen euro kon verdienen, kon hem niet verleiden zijn verse contract alweer in te leveren.

Martínez wil iets winnen met de gouden Belgische generatie. Op het WK in Rusland over twee jaar is de laatste kans. De kwalificatiepoule (met Bosnië-Herzegovina, Gibraltar, Griekenland, Cyprus en Estland) is een lachertje. 'Er is veel talent, maar ik wil een team met inzet zien', sprak hij in de dagen voor zijn eerste oefeninterland tegen Spanje, donderdag in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

De nieuwe bondscoach zal zich niet bekwamen in het Nederlands, Frans en Duits, de voertalen in België. 'Ik ben zeer bereid om de taal te leren van het land waar ik werk, maar toen ik hoorde dat het er drie waren heb ik er van afgezien. Dan kan ik mijn tijd wel beter besteden.'

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over