'Mark Cavendish verlaat Quickstep'

Sprinter Mark Cavendish zal na dit seizoen niet meer voor Ettix-Quickstep rijden. Dat heeft zijn ploegleider Patrick Lefevere zaterdag in een interview met de Belgische krant Het Nieuwsblad aangekondigd. Volgens Lefevere sluit Cavendish zich volgend jaar aan bij Team Sky.

Mark Cavendish viert zijn etappe-overwinning in de Tour de France, eerder dit jaar. Beeld reuters
Mark Cavendish viert zijn etappe-overwinning in de Tour de France, eerder dit jaar.Beeld reuters

'Wij hebben hem genomen op een moment dat hij nog onder contract lag bij Sky. Dat kon onder één voorwaarde: als hij binnen de drie jaar opnieuw van team veranderde moest dat opnieuw naar Sky zijn', aldus Lefevere over het vertrek van zijn sprinter. Cavendish fiets sinds 2013 voor de Belgische ploeg.

In het kielzog van Cavendish vertrekken ook Rigoberto Uran en wereldkampioen Michal Kwiatkowski. Daartegenover staat de komst van Daniel Martin en Bob Jungels. Veteraan Tom Boonen blijft nog een jaar.

Veelvraat

Mark Cavendisch geldt als een veelvraat als het gaat om etappeoverwinningen in de Tour de France. De teller staat op 26 dagzeges. Lefevere zag zijn prestaties de afgelopen jaren echter verminderen. 'Die agressie die hij in zijn eerste jaren nog had, is almaar minder geworden. Maar Mark zit aan veertien overwinningen dit jaar, dat is niet verkeerd.'

Mark Cavendish heeft zich vrijdag afgemeld voor de de WK wielrennen in Richmond. De beoogde kopman van de Britse ploeg heeft te veel last van een schouderblessure die hij opliep toen hij vorige week in de Ronde van Groot-Brittannië op een geparkeerde auto reed.

Meer over