Marion Jones nieuwe vedette op sprint in Amerikaanse atletiek

Marion Jones en Maurice Green zijn de nieuwe sprintfenomenen in de Amerikaanse atletiek. Jones liep bij de nationale titelstrijd in Indianapolis de drie snelste tijden van het seizoen op de 100 meter....

Reuter

INDIANAPOLIS

Marion Jones werd vijf jaar geleden op zestienjarige leeftijd al getipt als de nieuwe sprintkoningin in de Verenigde Staten. In die tijd liep ze 11,14 op de 100 en 22,58 op de 200 meter. Maar Jones gaf de voorkeur aan basketbal. De 1.78 meter lange guard werd met de Tarheels, de ploeg van de universiteit van North Carolina, Amserikaans kampioen in 1994. Daarna brak ze twee keer haar linkervoet voordat ze het besluit nam zich volledig toe te leggen op de atletiek.

In Indianapolis dook ze drie keer onder de 11 seconden. Haar 10,92 betekende de snelste tijd van het seizoen, haar 10,97 en 10,98 de nummers twee en drie. 'Ik denk dat ik de snelste vrouw van de wereld ben', aldus Jones na haar 10,92 in de halve finales. 'Marion kan dit jaar 10,7 lopen', aldus haar coach Trevor Graham. 'En dan blijf ik aan de veilige kant.'

Jones miste de Spelen van 1992. Ze werd vijfde op de 100 meter in de kwalificaties en vierde op de 200 meter. Voor een plaats in de estafette bedankte ze. 'Daar had ik één keer spijt van', aldus Jones. 'Op de dag dat die ploeg in Barcelona de gouden medaille veroverde.'

In 1995 brak Jones haar linkervoet voor de eerste keer, het jaar erop voor de tweede keer waardoor ze ook Atlanta niet haalde. Een maand geleden meldde zij dat ze haar studie in North Carolina afbreekt. Ze wordt fullprof op de sprint. Voor Indianapolis bereidde ze zich elf weken intensief voor. De resultaten waren verbluffend. Jones is de tweede Florence Griffith.

Dat zag coach Bob Kersee ook. Die trok tweevoudig Olympisch kampioene Gail Devers schielijk voor de finale terug. De officiële reden luidde een blessure aan het dijbeen. In de wandelgangen verkondigde Kersee dat Devers en hij daarmee protesteerden tegen het geven van wildcards aan Michael Johnson en Dan O'Brien voor het WK in Athene.

Bij de mannen werd Maurice Green kampioen in 9,90 voor Tim Montgomery (9,92) en Mike Marsh, de Olympisch kampioen van 1992 op de 200 meter, met 10,03. Leroy Burrell werd zesde in 10,09. Olympisch kampioenen Allen Johnson en Kenny Harrison bemachtigden de titels in hun discipline. Johnson raffelde de 110 meter horden af in 13,25, Harrison overbrugde met zijn laatste poging 16.97 meter bij het hinkstapspringen.

Butch Reynolds en Johnny Gray ontbreken bij het WK. Reynolds kwam in de finale van de 400 meter adem te kort en werd zesde. De titel ging voor de vierde keer naar Pettigrew, de wereldkampioen van 1991. Op de 800 meter eindigde Gray als vijfde. Mark Everett werd voor de zesde keer kampioen in 1.44,37.

Meer over