Maradona besluit voor zesde keer dat hij stopt

Diego Maradona, de beste voetballer van de jaren tachtig, heeft een dag voor zijn 37ste verjaardag, gezegd dat hij ermee stopt....

AP

BUENOS AIRES

'De voetballer in mij is tot een einde gekomen', zei Maradona in een telefonisch interview met het televisiestation America 2. 'Niemand is bedroefder dan ik. Met alle pijn in mijn ziel is het moment gekomen om mijn terugtreden bekend te maken. Het zal mijn droevigste verjaardag zijn.'

De Argentijn, die dit seizoen uitkomt voor Boca Juniors, zei dat hij zijn vader vorige maand heeft beloofd te stoppen als opnieuw 'geruchten' de ronde gingen doen over zijn druggebruik. Dinsdag meldden radiostations dat Maradona, die na afloop van de wedstrijd van zondag tegen River Plate door het lot was aangewezen voor de dopingcontrole, ook dit keer positief is bevonden. De Argentijnse voetbalbond verklaarde dat de uitslagen van de dopingtest pas donderdag bekend zal worden.

Maradona heeft al vaak gezegd dat hij zou stoppen en is tot nu toe steeds op zijn beslissing teruggekomen. Afgelopen zondag speelde hij mee met Boca Juniors tegen aartsrivaal River Plate. De zege (2-1) bracht Maradona's team weliswaar op de eerste plaats van de Argentijnse ranglijst, maar de sterspeler was in slechten doen en werd in de rust bij een achterstand (0-1) gewisseld. Veel kranten suggereerden dat de ploeg beter af was zonder hem.

In augustus viel Maradona, die zijn cocaïneverslaving heeft toegegeven, opnieuw door de mand bij de dopingcontrole. Hij mocht echter na een korte schorsing weer spelen omdat hij beroep had aangetekend: er zou met zijn urinemonster zijn geknoeid.

Aan de hand van een briljante Maradona veroverde Argentinie in 1986 de wereldtitel in Mexico. Na die glorietijd is zijn naam echter vooral in verband gebracht met doping en drugs. Hij is twee keer gedurende vijftien maanden geschorst geweest wegens dopinggebruik.

In 1990, toen hij nog voor Napoli speelde, werden sporen van cocaïne in zijn urine aangetroffen. En in 1994 werd zijn comeback tijdens het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten gedwarsboomd omdat hij ook daar werd betrapt.

Twee juristen van Boca Juniors hebben gezegd dat ze voor het leven van Maradona vrezen als hij zijn druggebruik blijft combineren met zijn bestaan als profvoetballer.

Meer over