Tennis

Mannentoernooi Wimbledon koerst af op een eindstrijd tussen Federer en Djokovic

Novak Djokovic en Roger Federer liggen op schema voor een reprise van de laatste Wimbledonfinale, in 2019. Beide vedetten plaatsten zich overtuigend voor de vierde ronde.

Roger Federer morste een set tegen de Brit Cameron Norrie. Beeld AP
Roger Federer morste een set tegen de Brit Cameron Norrie.Beeld AP

Twee jaar geleden hield de Serviër Federer, die twee matchpoints onbenut liet, in de supertiebreak van de vijfde set (13-12) af van zijn negende titel.

Federer haalde de tweede week van zijn favoriete grandslamtoernooi door de Britse hoop Cameron Norrie in vier sets te verslaan: 6-4, 6-4, 5-7, 6-4. Het kostte de als zesde geplaatste Zwitser ruim tweeënhalf uur om de nummer 26 van de plaatsingslijst te verslaan. Norrie was de laatst overgebleven Brit in het toernooi na de uitschakeling van Andy Murray in de derde ronde.

Tegen Italiaan Sonego

In de derde set was Federer al dicht bij de overwinning, maar toen hij twee breakpoints had, verloor hij zes punten op rij. Hij leverde de set in met een zeer slordige servicegame. In de vierde set herpakte Federer zich en hij plaatste op 4-4 de beslissende break. In de vierde ronde neemt Federer (39) het op tegen de Italiaan Lorenzo Sonego, de nummer 27 van de wereldranglijst die bij grandslamtoernooien nooit verder kwam dan de vierde ronde.

‘Ik hoop dat er nog een beetje meer in de tank zit, want deze editie is speciaal omdat het is de laatste keer is voordat ik de 40 heb bereikt’, zei Federer, die over een maand zijn 40ste verjaardag viert. Federer, de nummer 8 van de wereld, heeft zijn schema zo ingericht dat hij op Wimbledon op zijn best zou zijn. Vorige maand trok hij zich zonder blessure terug uit Roland Garros, omdat hij zijn lichaam wilde sparen voor het grasseizoen.

Novak Djokovic rekende vrijdag al af met de Amerikaan Denis Kudla. Beeld AFP
Novak Djokovic rekende vrijdag al af met de Amerikaan Denis Kudla.Beeld AFP

Djokovic plaatste zich in drie sets voor de vierde ronde. De Servische nummer 1 van de wereld rekende in iets meer dan 2 uur af met de Amerikaan Denis Kudla: 6-4, 6-3, 7-6 (7). De Serviër, die aast op zijn 20ste grandslamtitel, kende in de eerste twee sets niet heel veel problemen met Kudla, die via de kwalificaties in het hoofdtoernooi was gekomen. Maar in het derde bedrijf moest de Serviër toch nog even diep gaan, nadat Kuda met 4-1 voorkwam.

Djokovic vocht zich terug en wist er een tiebreak uit te slepen. Ook daarin verslikte hij zich bijna in de 28-jarige nummer 114 van de wereld, maar Djokovic keerde de kansen op tijd en won de beslissende game met 9-7. Hij stuit in de vierde ronde op de Chileen Cristian Garin, de nummer 20 van de wereld. Garin is, net als de tegenstander van Federer, op een grandslamtoernooi nooit verder gekomen dan de vierde ronde.

Meer over