nieuwsdrama voor mourinho

Manchester United ontslaat José Mourinho na verlies tegen Liverpool

Manchester United heeft José Mourinho dinsdagochtend ontslagen. Het volgt op het 3-1 verlies van de Mancunians tegen Liverpool, toen de spelers wederom opvielen door hun ongeïnspireerde houding.

José Mourinho tijdens de wedstrijd Manchester United-Liverpool op 16 december. Beeld Action Images via Reuters
José Mourinho tijdens de wedstrijd Manchester United-Liverpool op 16 december.Beeld Action Images via Reuters

De Portugees was 2,5 jaar geleden aangesteld als opvolger van Louis van Gaal, zijn oude mentor. Hij won met United de League Cup, de Charity Shield en de Europa League, maar dat bleef achter bij de hoge verwachtingen. Als zijn opvolger wordt de Fransman Zinedine Zidane genoemd.

Directe aanleiding voor het ontslag zouden de plannen van de club zijn geweest om, tegen de zin van Mourinho, een technisch directeur aan te stellen. De manager leeft al langer in onmin met clubvoorzitter Ed Woodward. Volgens Mourinho heeft hij afgelopen zomer niet genoeg geld gekregen om zijn selectie te versterken. De aankopen die de manager afgelopen jaren heeft gedaan, zijn vaak tegenvallers gebleken, zoals Eric Bailly, Fred, Alexis Sanchez en Paul Pogba.

Zijn relatie met laatstgenoemde was afgelopen maanden bijzonder slecht. De Fransman, die afgelopen zondag op de bank zat, is niet blij met de passieve rol die Mourinho hem vaak toekent. De vraag was telkens wie er eerder vertrekt: Pogba of Mourinho. Ook Sanchez is geen schim van de speler die in zijn Arsenal-jaren de plaag was van menig verdediger. Meer in het algemeen was er onvrede op Old Trafford over de defensieve speelwijze van de 55-jarige prijzenjager.

De clubgetrouwen zijn verslaafd geraakt aan het dynamische en gedurfde spel in het 26-jarige Ferguson-tijdperk. Sinds het vertrek van de Schot, in 2014, mopperen ze over de aanpak van diens opvolgers: David Moyes, Louis van Gaal en nu dus Mourinho. Het negatieve spel gaat niet gepaard met goede resultaten. United staat al negentien punten achter op koploper en grote rivaal Liverpool. Het is van de mat gespeeld door Spurs, Manchester City, West Ham en nu dus door de Merseysiders.

Regelmatig gaf Mourinho kritiek op de mentaliteit van zijn spelers. Lichtpuntje is het optreden in de Champions League, met als hoogtepunt een verrassende overwinning op Juventus, toen United in de slotminuten een 1-0 achterstond omboog in een 1-2 zege. Door de kwalificatie voor de knock-outfase zal United een enorme compensatie moeten betalen. Het lot koppelde de club gisteren aan Paris Saint-Germain, wat een extra glans kan geven aan de mogelijke komst van Zidane. Zeker is dat Pogba zal uitzien naar hereniging met zijn landgenoot.

Voor Mourinho, die in het Lowry-hotel woonde, is het ontslag een persoonlijk drama. Bij Chelsea is hij twee keer de laan uitgestuurd, en vooral de tweede keer ging dat met veel wervel gepaard. Ook zijn aanstelling bij Real Madrid eindigde in tranen. Het zal voor hem niet makkelijk zijn om een nieuwe Europese topclub te vinden. Hoezeer de nukkige coach gebukt ging onder spanning, bleek toen hij na de winnende treffer tegen Young Boys een houder met flessen water tegen de grond smeet.

De manager van Manchester United tijdens de wedstrijd tegen Liverpool. Al langere tijd ging de Portugees gebukt onder spanning. Beeld AFP
De manager van Manchester United tijdens de wedstrijd tegen Liverpool. Al langere tijd ging de Portugees gebukt onder spanning.Beeld AFP
Meer over