Manager Matschiner gearresteerd wegens handel in doping

Oostenrijker kan een celstrafvan vijf jaar krijgen...

amsterdam De Oostenrijkse atletenmanager Stefan Matschiner is gearresteerd op verdenking van dopinghandel. Matschiner was de manager van de gedrogeerde wielrenner Bernard Kohl. Hij stond ook de Nederlandse atleten Simon Vroemen en Adrienne Herzog bij. Dopinghandel is sinds 2008 strafbaar in Oostenrijk. De manager kan vijf jaar celstraf krijgen.

De arrestatie van de 34-jarige Matschiner komt na beschuldigingen van de Oostenrijkse triatlete Lisa Hütthaler. Zij is vorig jaar betrapt op doping. Vorige week zei ze in een interview dat Matschiner haar meermaals epo had verkocht. Ze zou hem daarvoor ongeveer 15.000 euro hebben betaald.

Kohl, die een schorsing van twee jaar uitzit, zei dat de arrestatie van Matschiner hem niet heeft verrast. Hij legde dinsdag een belastende verklaring tegen zijn manager af.

De nummer drie van de Tour de France van vorig jaar onthulde dat hij al sinds 2005 verboden middelen gebruikte, die hij kreeg van Matschiner. ‘Ik heb epo, groeihormonen, insuline en testosteron van hem gekregen en hij heeft mij geholpen bij bloedtransfusies’, aldus Kohl. De renner zegt dat hij ongeveer 50.000 euro voor de hulp van zijn manager heeft betaald.

Meer over