Madden wint GP van Rotterdam

Beezie Madden heeft zondagmiddag de Grote Prijs van Rotterdam gewonnen, het met 200.000 euro gedoteerde sluitstuk van het CHIO. De Amerikaanse amazone was met haar merrie Coral Reef Via Volo in de barrage 0,8 seconde sneller dan de Nederlander Jeroen Dubbeldam met de ruin BMC Van Grunsven Simon.

ANP
null Beeld epa
Beeld epa

Madden snelde na 38,31 seconden foutloos door de finishlijn en verdiende daarmee 50.000 euro. Dubbeldam, de olympisch kampioen van Sydney, kreeg 10 mille minder. De Duitser Carsten-Otto Nagel (Corradina) finishte als derde.

Dat Dubbeldam bijna een seconde tekort kwam had met zijn tactiek in de barrage te maken. 'Het is me in het verleden te vaak overkomen dat als ik in het begin van het parcours al heel snel wilde zijn, ik aan het einde een hectisch paard had. Daardoor ontstonden dan foutjes. Nu heb ik voor de middenweg gekozen', legde hij uit.

De routinier uit Weerselo ging wel vlot van start met Simon maar pas in de laatste lijn voluit. Madden, die vrijdag met haar ploeggenoten degradeerde uit de Top League van de Nations Cup, gaf meteen vol gas. 'De achterstand die ik in het begin had opgelopen op Beezie kon ik jammer genoeg niet meer goed maken', zei Dubbeldam.

De Amerikaanse winnares keek na afloop terug naar 1999, toen ze in het Kralingse Bos ook al eens de beste was in het hoofdnummer. 'Het is ongelooflijk wat voor een ontwikkeling onze sport sindsdien heeft doorgemaakt. Kijk alleen naar deze all weather bodem hier. Op een graspiste was het bij deze extreme omstandigheden met zware regenval niet mogelijk geweest op een voor paarden verantwoorde wijze te rijden.'

Maikel van der Vleuten, die evenals Dubbeldam ook goed presteerde in de landenwedstrijd, was de enige andere Nederlander in de beslissende omloop. De jonge Brabander maakte met VDL Groep Verdi, met welke hengst hij een inmiddels zeer gewaardeerde kracht is in de nationale equipe, een springfout en eindigde als achtste.

Parcoursbouwer Santiago Varela, over drie weken bij de EK in Madrid ook de verantwoordelijke man, was tevreden over zijn debuut in Rotterdam. 'Het gebeurt niet vaak dat je als Spanjaard mag bouwen voor de beste ruiters en paarden ter wereld. Ik zal deze ervaringen zeker gebruiken.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over