Maaskant volgt Brandts op bij NAC

Robert Maaskant volgt volgend seizoen Ernie Brandts op als coach van NAC Breda...

Maaskant is de huidige trainer van MVV. De 39-jarige oud-voetballer werkte eerder als hoofdcoach bij RBC Roosendaal, Willem II en Go Ahead Eagles.

Hoewel NAC een uitstekend seizoen draait, besloot de club vorige maand het contract met Brandts niet te verlengen. De formatie uit Breda staat op dit moment vijfde in de eredivisie met drie punten achterstand op de nummer twee Ajax.

Brandts leidde NAC woensdag voor de tweede keer op rij naar de halve finales van de beker. Hij heeft NAC sinds de zomer van 2006 onder zijn hoede.

De successen waren voor het bestuur toch geen reden het contract met Brandts te verlengen. Het voetbal dat de Bredanaars spelen is niet sprankelend en past niet bij de kernwaarden van de club: zelfbewust, saamhorig, tegendraads en bourgondisch. Het besluit veroorzaakte de nodige deining.

Voorzitter Willem van der Hoeven liet donderdag nogmaals weten waardering te hebben voor het werk van Brandts: ‘Hij haalt het maximale uit deze groep. Maar we hebben twijfels over de langere termijn.’ En technisch directeur Earnest Stewart: ‘We genieten van de huidige situatie, maar volgend seizoen beginnen we gewoon weer met nul punten.’ Stewart begreep de verbazing. ‘Iedereen kijkt resultaatgericht, maar wij zijn er niet voor om met de waan van de dag mee te lopen.’

Voor Robert Maaskant bestaat er geen goed of slecht moment om als trainer bij NAC Breda aan de slag te gaan. ‘Als ik naar NAC kan, dan ga ik’, vertelde de 39-jarige Bredanaar donderdag bij zijn presentatie.

Mogelijk heeft NAC als bekerwinnaar het seizoen afgesloten of via de ranglijst Europees voetbal bereikt, als Maaskant in dienst treedt. Er zijn betere momenten denkbaar om bij een club met de elfde begroting van Nederland binnen te stappen. Maar Maaskant heeft zijn hart laten spreken: ‘NAC stroomt eigenlijk van jongs af aan door mijn aderen. Mijn vader is hier trainer geweest en ik heb er nog in de jeugd gevoetbald. Daarbij heb ik een aantal jaren geleden besloten om in Breda te gaan wonen. Het tempo en de mensen hier liggen me, de club dus ook.’

Vader Bob Maaskant was trainer in Breda toen in de jaren 70 het ‘avondje NAC’ ontstond. Dat stond garant voor spectaculair aanvallend voetbal.

Maaskant was eerder als trainer werkzaam voor RBC (drie periodes), Go Ahead Eagles en Willem II en is aan zijn eerste seizoen bezig bij MVV waarmee hij vijfde staat in de Jupiler League. ‘De intentie bij NAC is spektakel bieden, de doelstelling tussen de plaatsen acht en twaalf eindigen. Dat lijkt me reëel.’

Meer over