Maase voegt zich bij ploeg voor Spelen

Kamiel Maase heeft bij wedstrijden in het Engelse Watford voldaan aan de eis om vormbehoud te tonen voor deelname aan de Olympische 10.000 meter....

Van onze sportredactie

Maase kwam in Watford geen enkel moment in de problemen en versnelde voor de zekerheid vier ronden voor het eind. 'Het werd een beetje krap toen we acht seconden boven het schema van 28 rond zaten dat ik met mijn trainer Bram Wassenaar had afgesproken', aldus Maase. 'Maar ik had de hele wedstrijd al het idee dat het een tikje harder kon.'

In zijn spoor liepen ook de Britten Andres Jones (28.00,50), Robert Denmark (28.03,31) en Martin Steinle (28.04,48) hun limiettijden.

Maase was op basis van zijn achtste plaats bij de wereldkampioenschappen in Sevilla vorig jaar al genomineerd voor Sydney. Dezelfde voorselectie heeft de Wageninger van Leiden Atletiek op zak voor de marathon, die hij vorig jaar in Rotterdam aflegde in 2.10.09.

De 28-jarige atleet had zich in het voorjaar voor beide afstanden definitief willen kwalificeren, maar raakte geblesseerd. Op 17 juni kampte Maase met warmte en een ontbrekende gangmaker in het Franse Villeneuve d'Asq en bleef steken op 28.20,90.

Met Maase komt de olympische atletiekselectie op zeven atleten. Eerder kwalificeerden zich al Greg van Hest en Nadezhda Wijenberg (beiden marathon), Robin Korving (110 meter horden), Marko Koers (1500 meter), Rens Blom (polsstokhoogspringen) en Lieja Koeman (kogelstoten).

Hoogspringer Wilbert Pennings moet nog voldoen aan de vormbehoudseis. De nationaal recordhouder (2.30 meter) ging dit seizoen al vijf keer over 2.20 meter, maar dat is vijf centimeter te weinig. Polsstokhoogspringster Monique de Wilt sprong de benodigde 4.35 meter al wel, maar had de demonstratiewedstrijd in het Duitse Jockgrim niet aangevraagd als limietwedstrijd.

Robin Korving is zaterdag bij internationale atletiekwedstrijden in de Duitse stad Chemnitz derde geworden op de 110 meter horden. De Nederlander, al zeker van de Olympische Spelen, liep 13,32. Winnaar was de Engelsman Colin Jackson in 13,20, voor de Duitser Falk Balzer (13,29).

Jack Rosendaal is in het Duitse Ratingen niet meer begonnen aan de tweede dag van de tienkamp die gold als olympische selectiewedstrijd. De 26-jarige atleet was met 3972 punten na vijf onderdelen al ver achtergeraakt op het schema voor de limiet van 8300 punten. Rosendaal wilde geen risico nemen met een lichte blessure.

Hij had aan het einde van de eerste dag 124 punten minder dan begin juni in het Oostenrijkse Götzis, toen hij na zeven onderdelen de strijd staakte, omdat de limiet onbereikbaar was geworden. De tienkamper wilde toen krachten sparen voor de tweede poging in Ratingen.

'Hiervoor heb ik pas één keer een meerkamp gestaakt vanwege een ernstige blessure. Maar als ik dit jaar een meerkamp moet stoppen om de volgende keer een betere kans te hebben om de Olympische Spelen te halen, dan moet dat maar', aldus de Apeldoorner.

In Ratingen won Rosendaal het hoogspringen met 2.04 meter, maar presteerde hij op alle onderdelen minder dan in Götzis. Bij het verspringen leverde hij het meeste in (7.09 tegenover 7.41 meter).

Rosendaal heeft op 26 en 27 augustus nog één kans om de limiet te scoren bij de Nederlandse kampioenschappen op zijn thuisbaan in het Apeldoornse Orderbos.

In Apeldoorn zal ook Chiel Warners aan de start komen. De jonge atleet uit Assen haalde vorig jaar al eens 8363 punten maar viel in Götzis geblesseerd uit en scoorde begin deze maand tijdens Europa Cup-wedstrijden in Zwitserland wegens hetzelfde kniekwetsuur niet meer dan 7847 punten.

Meer over