Maase ligt met record ver voor op z'n schema

Atleet Kamiel Maase houdt zich niet aan afspraken. Dit jaar stond eerst de richttijd op de 10.000 meter voor de WK in Athene als doel op het programma, pas vólgend jaar zou hij een aanval doen op het negentien jaar oude Nederlandse record van Gerard Tebroke....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De richttijd voor het WK in Athene (27.55) werd en passant verpulverd. Maase, die vorig jaar Atlanta op een seconde miste (de limiet was toen 28.00), liep zaterdagavond bij de 'European 10.000 meter Challenge' in het Spaanse Baracaldo, nabij Bilbao, bijna twintig seconden sneller. De Leidse atleet eindigde als derde, achter de Duitse atleet Dieter Baumann en de Portugees Domingos Castro. De winnaar liep met 27.21,53 een Duits record, drie seconden sneller dan de Oost-Duitser Werner Schildhauer in 1983.

'Ik ging weg op een schema van 28.00 rond', vertelde Maase achteraf. Hij kon het tempo van de ingehuurde hazen redelijk goed volgen. Halverwege lag het leidende gezelschap met 13.52 onder het beoogde schema. 'Dat ging heel gemakkelijk.' Alleen de demarrage van Baumann, die zich in Kenia voorbereidde op het buitenseizoen, kon hij niet volgen.

Maase heeft deze winter een succesvolle periode achter de rug. Hij werd Nederlands kampioen veldlopen, verbeterde het indoor-record op de 3000 meter (7.54,97) en startte tijdens de WK indoor in Parijs op diezelfde afstand. In de Franse hoofdstad bleef de 25-jarige atleet net buiten de finale, waar Haile Gebreselassie heerste.

Tijdens een kort verblijf in de VS (waar zijn Amerikaanse vriendin woont) liep de atleet, van wie de kersverse coach wegatletiek Gerard Nijboer beweert dat 'hij niet voor de marathon gebouwd is', in San Diego een snelle halve marathon in 1.02.14, de vijfde tijd ooit door een Nederlander gelopen.

Maase, die scheikunde in Leiden en micro-biologie in het Amerikaanse Austin studeerde, was twee weken geleden met de 31ste plaats de beste Nederlander tijdens het WK veldlopen in het Italiaanse Turijn. Hij was net begonnen met de training voor de 10.000 meter op de baan. Zijn trainer, Bram Wassenaar, zei vorige week in Atletiekwereld, dat hij dit jaar een verbetering van het persoonlijke record tot '27.45 een redelijke optie' vond. 'Pas als blijkt dat hij niet ver onder die 28 minuten komt, kan hij kiezen voor de wegatletiek.'

Het asfalt kan nog even wachten, het werd zaterdagvond in Bilbao dus al 27.35,72. Het record van Gerard Tebroke, die op 19 maart 1995 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding overleed, stond al negentien jaar. Tebroke liep zijn tijd, 27.36,64, bij de EK in Praag, in 1978. De overleden atleet uit het Achterhoekse Aalten bezit nu nog het nationale record op de 5000 meter, ook in augustus 1978 gelopen, in Zürich (13.21,68).

Tebroke zat in zijn tijd dicht tegen de wereldtop aan, met atleten als Rono en Foster. Zijn tijden op de 10.000 meter lagen net boven die van het toenmalige wereldrecord.

Negentien jaar later is het wereldrecord aangescherpt tot 26.38.08 (door de Marokkaan Salah Hissou) en staat Maase, op basis van de wereldranglijst van vorig jaar, met zijn nieuwe record net buiten de Top-10.

Meer over