Maarten van der Weijden waagt zich aan dubbele Kanaaloversteek

Voor marathonzwemmer Maarten van der Weijden, de olympisch kampioen van 2008, is geen zee te hoog. In zijn nieuwste hoofdstuk uit het dikke boek 'De Avonturen van Maarten' gaat hij zich begin augustus, vanaf de Engelse kust, aan de dubbele Kanaaloversteek wagen.

John Volkers
Maarten van der Weijden in actie. Beeld anp
Maarten van der Weijden in actie.Beeld anp

Het wordt in de meest rechte lijn tussen Dover en Cap Gris Nez (en terug) 64 kilometer. Met stroming en ongunstig tij kunnen dat meer kilometers worden. 'Ik denk er een uur of negentien, twintig over te doen', schat de stayer die dit jaar meermalen opzien baarde met onvoorstelbaar lange en uitputtende zwemprestaties.

In mei zwom Van der Weijden 'de 24 uur van Maarten' in het Swimgym indoorbad van Johan Kenkhuis te Amsterdam. Hij zwom om het wereldrecord van 102 kilometer te breken: dat stond voor 4.080 baantjes in het 25-meterbad. Hij ging na een voortvarende start kapot, maar gaf niet op, zoals hem, de ex-kankerpatiënt, betaamt. Hij haalde 99,5 kilometer.

Een maand later dook hij in Amsterdam te water om 23 uur later in Rotterdam de wal op te kruipen. Het was 80 kilometer, deels in het donker, door vaarwegen die voor één keer vrij waren gegeven om zwemverkeer toe te staan.

Het was niet genoeg voor Van der Weijden (36) die van zware uitdagingen houdt. 'Het past bij de tijdgeest. Zoals de rij klimmers op de Mount Everest daar een teken van is.'

Het Kanaal oversteken geldt als de uiterste uitdaging voor een zwemmer. Het snelheidsrecord van de Australiër Trent Grimsey (6 uur 55 minuten uit 2012) is niet zijn doel. 'Qua snelheid heb ik mijn dingen al gedaan', zo wijst hij op zijn verleden op de olympische 10 kilometer en de 1.500 meters in het zwembad.

Geen groter plezier

De 2,02 metende reus uit Waspik, die als twaalfjarig jongetje furore maakte door de verzurende '100 keer 100' te zwemmen, wil met zijn dubbele oversteek 'gewoon een mooi lang stuk' zwemmen, 'een avontuur beleven'. Hij zegt zichzelf geen groter plezier te doen dan uren met zijn royale slag door het vrije water te schieten. Hij heeft slechts zijn toneel verlegd.

'Voor mij is het simpel. Na het zwembad, de kanalen en rivieren ben ik nu toe aan de zee', zegt hij, als hij vertelt van zijn plannen voor de week tussen zondag 6 en zondag 13 augustus. Dan moet hij zich gereed houden. De Engelse kapitein kan bellen na bestudering van het stroombericht en de meteo en dan moet snel actie worden ondernomen.

Trainen

Hard zwemmen is niet belangrijk. 'Ik ben gewoon aan het trainen', zo noemt Van der Weijden zijn inspanningen die binnenkort tot een jaartotaal van 1.000 kilometer zullen leiden. 'Na Het Kanaal is het wel zo ver.'

Een record gaat hij sowieso niet halen, omdat hij in wetsuit gaat zwemmen en niet in de zwembroek die de traditionele Kanaalzwemorganisatie (Channel Swimming Association van 1927, JV) voorschrijft. Van der Weijden zegt vrees te hebben voor de kou. 'En mijn avontuur is dat ik dat enorme stuk kan zwemmen, niet dat ik zo goed tegen de kou kan.'

Van der Weijden zwemt deze keer niet voor een goed doel zoals het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), waarvoor hij, als genezen kankerpatiënt een voortreffelijk ambassadeur is. Hij schreef een veelgelezen boek ('Beter') over zijn ziekteproces en had dit jaar een theatershow over zijn ziekenhuisdagen.

Stichting

Wat er wel komt, maar dan op korte termijn, is een stichting. 'Er komt een Maarten van der Weijden Foundation aan. Die is voor de patiënten van gisteren, vandaag en morgen.'

Voor de tocht van begin augustus heeft de zwemmer de steun van twee routiniers. Marcel van der Togt zwom zelf Het Kanaal over en is coach. Marcel Stroet deed mee in een estafette en staat Van der Weijden technisch bij. Hij maakt filmpjes en bedient de sociale media.

Van der Weijden: 'Ik had graag een livestream gehad, zoals bij mijn tocht van Amsterdam naar Rotterdam. Mensen vonden dat prachtig. Het was veelbekeken. Maar het is technisch te moeilijk.'

Stroet spreekt zijn zwemmer openlijk moed in. 'Hij gaat dat makkelijk halen. In negentien uur? Nou, als Maarten dat zegt, dan is dat zo.' Zijn pupil zou zich stiekem kunnen richten op de Nederlandse toptijd op de dubbele crossing: die is van Irene van der Laan uit 1985, 18 uur en 15 minuten. Stroet: 'En heen, naar Frankrijk, is zwaarder dan terug. Dan krijg je de stroming mee en kom je sneller aan de overkant.'

Van der Weijdens boek van uitdagingen en avonturen na zal na 'Het Kanaal in tweevoud' nog niet dicht zijn. Hij zegt er nog zeker een op het netvlies te hebben, maar die houdt hij voor zich. De Beringstraat, fluistert er een, de oversteek van Rusland naar Alaska., 86 kilometer in barre omstandigheden.

Meer over