Lukoki 'makkelijke prooi voor verkeerde mensen'

Jody Lukoki haalt niet alleen door zijn acties op het voetbal-veld de media. Een witwas-affaire achtervolgt de PEC-speler.

Jody Lukoki probeert verdediger Pelle van Aanholt van Heerenveen te omspelen Beeld FTP
Jody Lukoki probeert verdediger Pelle van Aanholt van Heerenveen te omspelenBeeld FTP

Een vreemde week? 'Nee hoor', zegt Jody Lukoki als hij is gedoucht na Heerenveen-PEC Zwolle (4-0) uit de kleedkamer is gestapt. 'Ik heb me gewoon gefocust op het voetbal.'

Lukoki is een product van de Ajax-opleiding. 23 wedstrijden speelde hij in de hoofdmacht, maar een doorbraak bleef uit. Via Cambuur en PEC Zwolle is hij alsnog hard op weg zijn belofte in te lossen. Tot zover niets bijzonders aan zijn carrière.

Tot afgelopen week. Nu ging het eens niet over zijn fraaie dribbels, fabelachtige snelheid of afgemeten voorzetten, maar was hij opeens de 22-jarige Jody L., verdacht van 'duistere praktijken', zoals een landelijke krant kopte.

Terug naar afgelopen woensdagmiddag. Lukoki hangt over de balustrade van de rechtbank van Amsterdam en tuurt de ontvangsthal in. Zijn ouders kunnen elk moment arriveren. Vader en moeder, inmiddels gescheiden, ontvluchtten 21 jaar geleden de burgeroorlog van Congo en namen de wijk naar Nederland. Daar groeide Lukoki, samen met zijn tweelingbroer Madjer, op in de Bijlmer en later in Amsterdam-West.

10.000 euro

Als voetballer weet Lukoki hoe het is om door duizenden mensen beoordeeld te worden. Nu zijn er slechts vier paar ogen die hem aankijken. De ogen van de rechters. Zij willen weten of hij 10.000 euro heeft gepind voor crimineel Dustin B., zodat die een duur horloge van het merk Audemars Piguet cash kon afrekenen bij een juwelier.

Voor hem op tafel staat een bekertje water. Dat blijft de hele middag onaangeroerd. Wat niet voor Lukoki pleit is dat hij verschillende verklaringen heeft afgelegd aan de politie. Eerst dat hij inderdaad het bedrag in briefjes van honderd en vijftig heeft betaald voor B. Later trok hij dat weer in.

Volgens de officier van justitie had de voetballer moeten weten dat er iets niets klopte. Hij zou hebben meegewerkt aan het witwassen van geld met een criminele herkomst.

'Ik hou van die jongen', zegt Gery Vink. Vink kreeg de toen 15-jarige Lukoki bij de Ajax-jeugd onder zijn hoede. De overgang van de straat naar de professionele jeugdopleiding van Ajax was groot, merkte hij. 'Tijdens een trainingskamp in Zeeland kwam Jody in een week tijd drie keer te laat. Toen heb ik hem samen met twee anderen een uur lang heen en weer laten lopen van het hotel naar de kerk in Rennese. Jody is speels, als een jonge hond. Hij zou wat rustiger moeten worden in zijn hoofd.'

Scout

Woorden van gelijke strekking spreekt Joop Brand, die als scout in dienst is bij zaakwaarnemer Chiel Dekker en Lukoki op 11-jarige leeftijd ontdekte. 'Je moet hem niet in een tactisch korset dwingen', zegt hij. Dat is juist wel wat er bij Ajax gebeurde. 'Frank (de Boer, red.) houdt van betrouwbare spelers', bevestigt Vink. 'Dat kon Jody nog niet elke week opbrengen.'

In 2013 leende Ajax Lukoki uit aan Cambuur. In die periode werd hij naar eigen zeggen door een vage kennis van B. gebeld met de mededeling dat hij tegen de politie moest vertellen dat hij tienduizend euro had gepind voor B. 'Ik zag er geen erg in en wist niet dat dit strafbaar was. Ik zat er in en wist niet meer hoe ik er uit moest komen', verklaart Lukoki tijdens de zitting.

Brand noch Vink wil inhoudelijk ingaan op de verdenking. In algemene zin stelt Vink: 'Als je als jonge jongen naar Ajax gaat, komt er veel op je af. Opeens sta je op een voetstuk. Je moet sterk zijn om die weelde te kunnen dragen. Als je dan thuis in een wat onstabiele situatie zit, ben je een makkelijke prooi voor de verkeerde mensen.'

Strafschop

Drie dagen na de zitting speelt Lukoki met PEC Zwolle tegen Heerenveen. Zijn optreden is alles behalve gelukkig te noemen. Hij veroorzaakt in de eerste helft een strafschop door Mark Uth te vloeren. Die actie levert hem alweer zijn zesde gele kaart van het seizoen op. 'Daar moet ik slimmer in worden', erkent hij na afloop.

Dat Lukoki in het Abe Lenstra Stadion nauwelijks in het spel voorkwam, heeft volgens hem niets te maken met de strafzaak. Dat idee had Ron Jans evenmin. 'Ik heb Jody geen extra aandacht gegeven. Dat was naar mijn mening niet nodig. Jody is geen misdadiger. Hoogstens heeft hij in zijn onschuld iets naïefs gedaan, maar daarover oordeelt de rechter.'

Het Openbaar Ministerie eist een boete van 3.000 euro vanwege 'het bezoedelen van de financiële integriteit van de samenleving'. Advocaat Levon Palanciyan vindt dat zijn cliënt genoeg is gestraft vanwege onzorgvuldige berichtgeving in de media: 'Hoe groter de leugen, hoe hoger de oplage.' Op 18 februari is de uitspraak.

Met de carrière van Lukoki komt het vast goed, meent Gery Vink. Eén vermeende misstap zal hem heus niet voor de rest van zijn leven brandmerken. 'Weet je,'zegt Vink. 'We leven in een tijd waarin hoofden worden afgehakt, mensen in brand gestoken. Dan gaan we dit opblazen, omdat Jody toevallig voetballer is?'

Heerenveen imponeert

Een uurtje voor de wedstrijd tegen Heerenveen stond Ron Jans nog gezellig koffie te drinken in de perskamer van de Friese club. Later op avond keerde hij er terug, om ruiterlijk toe te geven dat zijn ploeg was weggeblazen door Heerenveen. De wijze waarop PEC Zwolle werd afgetroefd deed denken aan de manier waarop de ploeg zelf Ajax vorig jaar in de bekerfinale overrompelde: snel en efficiënt. Fraai waren de vele hakballetjes bij Heerenveen. Fraai waren ook de doelpunten voor rust van Slagveer, Larsson en Uth. In de slotfase riep het Friese publiek om een invalbeurt van 'Henkie' Veerman, de boomlange spits die overkwam van Volendam. De fans werden op hun wenken bediend. Een paar minuten nadat Veerman in het veld was gekomen, stiftte hij de 4-0 achter doelman Hahn.

Meer over