Luiten 'geeft nog één keer alles' op miljoenenbal Dubai

Golfer Joost Luiten kan deze week een al memorabel seizoen nog meer allure geven door goed te presteren in het eindejaarstoernooi van de Europese Tour. De Bleiswijker is de enige Nederlander die morgen afslaat op de sjieke Jumeirah Golf Estates in Dubai, waar de beste 60 spelers van het jaar strijden om miljoenen euro's.

ANP/Redactie
null Beeld getty
Beeld getty

Luiten mikt op minimaal de zesde plaats, want dan eindigt hij in de top 15 van de Europese ranglijst en maakt hij kans op een vette bonus. 'Hoe het ook loopt hier, het is een goed jaar. Als ik de top 15 haal, wordt het een geweldig jaar. Dan mag ik in 2012 naast het Brits Open ook het US Open spelen', zei hij vandaag op de website golf.nl. 'Als ik een goede week heb, is er van alles mogelijk. Dan kan ik ook winnen. Ik ga nog één keer alles geven.'

De 25-jarige Luiten won dit jaar zijn eerste toernooi op de Europese Tour. Hij was vorige maand de beste in het Johor Open in Maleisië en werd daarmee pas de vierde Nederlander die een toernooi op het hoogste profniveau op zijn naam schreef. Hij klom op de wereldranglijst naar de 66ste plaats, de hoogste positie ooit behaald door een Nederlandse profspeler.

In Dubai kan hij nog een persoonlijk record vestigen door zijn totale prijzengeld van 2011 naar boven de 1 miljoen euro te tillen. Toch zijn sportieve doelen belangrijker voor de Nederlander: 'Ik wil bij de beste 50 van de wereld horen en spelen in de Ryder Cup en de Majors.'

De seizoensfinale in Dubai is een geldcircus. Voor het toernooi is ruim 5,5 miljoen euro prijzengeld beschikbaar. Dat verdelen de 60 deelnemers, waarbij de winnaar ongeveer 900.000 euro opstrijkt. Na het toernooi is ook de eindrangschikking van de Europese Tour bekend. Voor de eerste 15 van die lijst ligt er in Dubai een forse bonus klaar.

De Engelsman Luke Donald aast op de hoofdpremie van 1 miljoen euro. Hij is de huidige koploper op de Europese Tour en wil graag het jaar zo eindigen. Donald schrijft in dat geval golfhistorie, want hij wordt dan de eerste prof die in één seizoen de beste is op zowel de Amerikaanse als de Europese Tour. 'Het zou verbazingwekkend zijn als het me lukt. Het valt niet mee met al dat reizen om op beide tours te kunnen spelen', zei de 34-jarige Donald.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over