Lotto lijkt lachende derde bij WK-voetbal

Nike tegen Adidas 0 tegen 3? Zo hebben de grote kemphanen en sponsors van respectievelijk Brazilië en Frankrijk de finale van het WK voetbal natuurlijk niet bekeken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Adidas doet na zondagavond natuurlijk niet onder in tevredenheid over de miljoenen die de afgelopen maand gespendeerd werden. De Duitse sportartikelen-fabrikant onthoudt zich netjes van commentaar op de glansrijk gewonnen finale. 'Frankrijk is natuurlijk geen wereldkampioen geworden omdat ze Adidas gebruikten', klinkt het bescheiden.

Adidas begon het toernooi bepaald ongelukkig, met een elleboogstoot en twee wedstrijden schorsing voor sterspeler Patrick Kluivert, die persoonlijk bij Adidas onder contract staat. Daarna moest het boegbeeld van Adidas, de Duitse Mannschaft, na een droevige serie ook nog eens vroegtijdig naar huis.

Niettemin meldt Adidas al de eerste successen. Terwijl voetbal-artikelen normaal gesproken pas in augustus beginnen te lopen, is de Accelerator nu al populair. Dat is de schoen die onder andere Kluivert en de Franse volksheld Zidane droegen. Met een prijs van bijna 300 gulden is het ook nog eens de duurste schoen uit de Adidas-collectie.

Nike zag op zijn beurt de Goddelijke Kanaries noch hun sterspeler Ronaldo schitteren. Maar, stelt de Amerikaanse concurrent van Adidas triomfantelijk, de shirtjes van het Nederlands Elftal zijn niet meer te krijgen. Kenners van de markt stellen dat op die shirtjes de grootste winstmarges gehaald worden.

Tijd voor het strenge, maar rechtvaardige oordeel van de beleggers: Adidas begon het WK op 15 juni met een koers in Frankfurt van 311 mark en sloot gisteren op 297. Een dalende lijn, maar de koers was gisteren wel 5,50 mark hoger dan afgelopen vrijdag. Nike noteerde bij het begin van het WK op Wall Street 43,50 dollar en sloot gisteren op 50,25. Een behoorlijke plus, maar wel 0,75 dollar lager dan afgelopen vrijdag.

Het effect van de finale? Moeilijk te zeggen, maar de ware winnaar lijkt lachende derde Lotto. Het relatief bescheiden Italiaanse merk leverde voor een schijntje van de bedragen die de beide giganten moeten uittrekken de verrassende nummer drie én de topscorer van het WK: Kroatië en Davor Suker.

Meer over