NIEUWSLos Angeles Dodgers

Los Angeles Dodgers favoriet in World Series

De Los Angeles Dodgers hebben voor de derde keer in vier jaar de World Series bereikt. Het sterrenteam uit LA keek tegen een 3-1-achterstand aan tegen de Atlanta Braves, maar wist door drie wedstrijden op rij te winnen toch een plek in de finale van het Amerikaanse honkbalseizoen af te dwingen. In de World Series zijn de Tampa Bay Rays de tegenstander.

Cody Bellinger (rechts) viert zijn home run in de wedstrijd tegen de Atlanta Braves, zondag in Arlington, Texas. Beeld AFP
Cody Bellinger (rechts) viert zijn home run in de wedstrijd tegen de Atlanta Braves, zondag in Arlington, Texas.Beeld AFP

Voor de op Curaçao geboren pitcher Kenley Jansen wordt het de derde poging om de World Series te winnen. Jansen is de closer van de Dodgers. Dat betekent dat hij bij een kleine voorsprong de pitcher is die de laatste paar slagmannen van de tegenstander uit moet zien te krijgen. Hij kan de derde Nederlander ooit worden die de World Series wint. Ondanks het feit dat Jansen nooit in Nederland gewoond heeft, is hij wel uitgekomen voor het Nederlandse honkbalteam op verschillende World Baseball Classic toernooien.

Voor Jansen en de Dodgers moet dit het jaar worden dat er voor het eerst sinds 1988 weer een trofee kan worden gewonnen. De ploeg is al jarenlang een van de beste teams van de MLB, maar de ultieme beloning blijft uit. In 2017 en 2018 kwamen de Dodgers in de World Series net tekort tegen de Houston Astros en de Boston Red Sox. Een saillant detail is, dat juist deze twee ploegen begin dit jaar betrapt werden op jarenlang valsspelen. Houston en Boston maakten gebruik van camera’s om tekens van tegenstanders af te kijken. Hierdoor leeft in LA het sentiment dat ze bestolen zijn van twee kampioenschappen.

Jansen haalde in beide finales niet het niveau dat de fans van hem gewend waren. Hij geldt al jaren als een van de beste closers ter wereld. LA is bij de gokkantoren de duidelijke favoriet. Dat is niet vreemd als je kijkt naar het verschil in financiën tussen de twee ploegen. Over een heel seizoen betalen de Dodgers 190 miljoen dollar (161 miljoen euro) aan salarissen, tegenover een loonlijst van slechts 75 miljoen dollar (64 miljoen euro) van de Rays.

Grootste honkbalcontract ooit

Dat de financiële mogelijkheden van de Dodgers onbegrensd zijn, bewezen ze begin dit jaar. Mookie Betts werd overgenomen van de Boston Red Sox. Enkele dagen later zette hij zijn handtekening onder het grootste honkbalcontract ooit. In 12 jaar tijd zal Betts 365 miljoen dollar (310 miljoen euro) gaan verdienen. Voorlopig maakt hij dit contract waar, want zowel aanvallend als verdedigend is hij de absolute vedette van LA.

Het contrast met de sterspeler van de Rays kan bijna niet groter zijn. Rookie Randy Arozarena verdient slechts een half miljoen dollar per jaar, maar is tijdens de play-offs uitgegroeid tot een regelrechte sensatie. Hij sloeg al zeven homeruns en daarmee verbrak de pas 25-jarige Cubaan het record voor play-off homeruns voor eerstejaarsspelers.

Pitchers

Nog belangrijker dan Betts en Arozarena zijn de pitchers van de twee teams. Play-offhonkbal wordt traditioneel beslist door wie de beste werpers op de heuvel heeft staan. Beide teams beschikken over een zeer goede rotatie. De vorm van de dag zal dus doorslaggevend worden. Een belangrijke rol is hierin weggelegd voor Clayton Kershaw van de Dodgers. Kershaw wordt door veel kenners gezien als de beste pitcher ooit tijdens het reguliere seizoen, maar in de play-offs is hij vaak op cruciale momenten onder de druk bezweken. Het eerste duel, in een best-of-seven-serie, wordt in de nacht van dinsdag op woensdag gespeeld.