Loroupe wint chaotische Dam tot Dam-loop

Yes, ze had wat zware benen van het lange wachten, en yes, verschrikkelijk voor al die skaters in die tunnel, en yes, wat een prachtige tijd had ze ondanks al dat leed op de klokken gezet....

Volgende week zondag loopt de kleine Keniaanse de marathon in de nieuwe Duitse hoofdstad. Een halve marathon zo vlak daarvoor paste eigenlijk niet goed in de opbouw richting die 42.195 meter, maar Loroupe had al vroeg in het seizoen haar jawoord gegeven. Dus draafde ze gisteren, met een vertraging van ruim anderhalf uur door de IJ-tunnel, in de richting van Zaanstad.

Ze had op 71, 72 minuten gerekend, dat het er 69 werden was een prettige verrassing. 'Dit was niet gepland, het bewijst dat ik na de WK in Sevilla nog de nodige snelheid in mijn benen heb.' Die halve marathon tussen Amsterdam en Zaanstad kwam dan misschien niet zo goed uit, het was altijd leuker dan de zware training die anders op het zondagse menu had gestaan. 'Tienmaal een tweeduizend meter op de baan op topsnelheid, met steeds veertig seconden pauze.'

Loroupe loopt volgende week in Berlijn, de meeste andere topatleten die gisteren tussen de dammen van Amstel en Zaan liepen hebben ook een najaarsmarathon op het programma staan. Greg van Hest loopt in Amsterdam, Luc Krotwaar in Eindhoven. Beiden zullen met minder prettige gedachten terugkijken op hun optreden langs IJ en Zaan.

Krotwaar liep 1.06,35, Van Hest had gehoopt op een tijd van 1 uur en 1 minuut, maar hij mocht er gistermiddag ruim vijf minuten bij optellen. Een slechte tijd voor de Tilburger, die bij zijn optreden op de hele marathon in Rotterdam halverwege sneller doorkwam. 'Ik zou als excuus kunnen opvoeren dat we anderhalf uur later moesten starten vanwege die valpartijen in de IJ-tunnel, maar daar had iedereen last van.'

Veeleer is de magere tijd van Van Hest het gevolg van de hoge snelheid die hij, samen met Marco Gielen, meteen vanaf de start op de Prins Hendrikkade ontwikkelde. De eerste twee kilometer werd door het duo in 5,11 afgelegd, en dat is een tusssentijd die bij de 3000 meter op de baan acceptabel is, maar die op een hele- maar ook op een halve marathon brokken tot gevolg heeft.

Het lange wachten, vanwege de ongelukken met de skeelers in de tunnel, was ongetwijfeld mede de oorzaak van de relatief langzame tijden die zondag verwezenlijkt werden. De Belgische winnaar Mohammed Mourhit kwam nu uit op 1 uur en exact 1 minuut.

Lang geen gekke tijd, maar niet de tijd die organisator Cees Lansbergen vooraf voor ogen moet hebben gehad. Mourhit, die twee weken geleden het Europees record op de 10.000 meter met twintig seconden verbeterde (naar 26.52,30), heeft ongetwijfeld een rappere tijd in de benen.

De Dam tot Dam-loop was altijd een race over tien Engelse mijlen, gisteren mochten de wedstrijdlopers zich voor het eerst in de vijftienjarige geschiedenis wagen aan een halve marathon. Daartoe was een extra lus van vijf kilometer in Amsterdam-Noord gelegd. De toppers zouden rond het uur kunnen finishen, zo werd verwacht. En heel misschien kwam zelfs het wereldrecord van Paul Tergat (59,17) binnen bereik.

Helaas. Er kan waarschijnlijk snel gelopen worden tussen Amsterdam en Zaanstad, maar een echt snelle tijd lijkt een utopie. Wie er wel eens gedraafd heeft, weet dat er ten noorden van het IJ scherpe bochten liggen en dat er op sommige plekken nogal wat klinkers uit het wegdek steken.

Met een snelle tijd hoopte de organisatie een gooi te doen naar de WK halve marathon van 2002. Het is de vraag of de IAAF, gezien de tijd van gisteren, plus de chaos rond de skeelerwedstrijd, die wens zal honoreren.

Zondag kende de Dam tot Dam-loop 28 duizend deelnemers, inclusief die al dan niet ervaren 4500 skaters. Daarbij komt nog een aantal zwartrijders en -lopers. De vraag mag gesteld worden of het evenement niet wat al te groot is geworden. Misschien moeten de skaters elders hun heil zoeken, of, zoals een deelneemster suggereerde, pas op het diepste punt van de tunnel starten. Een huiveringwekkende afdaling, met kans op ernstig lichamelijk letsel, blijft hen dan bespaard.

De loco-burgemeester van Zaanstad sprak tijdens de huldiging van de winnaars in de vroege zondagavond over de 'graad van perfectie' die de organisatie van deze wedstrijd inmiddels heeft bereikt. De Dam tot Dam-loop blijft een aardig evenement, maar gisteren, met de trauma-helicopter boven de IJ-tunnel, was die opmerking volkomen misplaatst.

Meer over