Lorenzo op pole in beslissende race MotoGP

De Spaanse motorcoureur Jorge Lorenzo start de beslissende race in de MotoGP zondag in Valencia vanaf poleposition. De Yamaha-coureur, die met teamgenoot Valentino Rossi strijdt om de wereldtitel, zette zaterdag tijdens de kwalificaties de beste tijd neer: 1.30,011. Lorenzo begint met een achterstand van 7 punten op Rossi aan de slotrace in de koningsklasse van de motorsport. De Italiaanse WK-leider moet voor straf vanaf de laatste plaats starten.

Valentino Rossi in Valencia. Beeld ap
Valentino Rossi in Valencia.Beeld ap

De 36-jarige Rossi vocht deze week tevergeefs bij het internationaal sporttribunaal CAS de straf aan die hij twee weken geleden kreeg na de Grote Prijs van Maleisië. De Italiaan reed toen, ogenschijnlijk bewust, de Spanjaard Marc Márquez onderuit. Hij moet daarom in Valencia vanaf de laatste plaats starten.

Rossi staat voor een loodzware inhaalrace op zondag. De 'Doctor' zal heel dicht bij Lorenzo moeten komen om voor de tiende keer wereldkampioen te worden. De winnaar van de race krijgt 25 punten, de nummer twee 20, de nummer drie 16, aflopend tot 1 punt voor de nummer vijftien van de uitslag.

Titelstrijd zal uiterste vergen van Rossi

Ook vanaf de laatste startpositie kan Valentino Rossi zondag voor de tiende keer wereldkampioen worden. De boodschap luidt: neem de nodige risico's maar blijf overeind. Lees hier het hele artikel.

Jorge Lorenzo

Rossi deed zaterdag wel mee aan de kwalificaties, maar kwam niet verder dan de twaalfde tijd (1.31,471). Het zelfvertrouwen van de Italiaan kreeg een nieuwe tik toen hij vlak voor het einde van de sessie in een bocht onderuit schoof. Rossi kwam er zonder fysieke schade vanaf.

Lorenzo, de wereldkampioen van 2010 en 2012 in de MotoGP, was een klasse apart op het Ricardo Tormo-circuit. De 28-jarige Spanjaard verpulverde het baanrecord en was bijna een halve seconde sneller dan landgenoot Márquez, die volgens Rossi er alles aan doet om Lorenzo aan de wereldtitel te helpen. Met Dani Pedrosa en Aleix Espargaro komen ook de nummers drie en vier van de startopstelling uit Spanje.

Jorge Lorenzo (links) en Marco Marquez. Beeld epa
Jorge Lorenzo (links) en Marco Marquez.Beeld epa
Meer over