Loodzware Vuelta begint met groot aantal kanshebbers

Met vijf topfavorieten voor de eindzege en acht renners die een ereplaats ambiëren, wordt zaterdag met een ploegentijdrit over 27,4 km de 68e Ronde van Spanje op gang geschoten. Een Vuelta die als bijzonder lastig omschreven mag worden.

Vincenzo Nibali. Beeld epa
Vincenzo Nibali.Beeld epa

De sprinters krijgen slechts zes kansen. De klimmers des te meer mogelijkheden met dertien ritten door het midden- en het hooggebergte waarvan er tien eindigen op een top. Vooral de slotweek oogt bijna onmenselijk met slechts twee ritten waarvan de finish niet op een col ligt.

Niettemin staat een puik deelnemersveld aan de start. Van de Giro komen eindwinnaar Vincenzo Nibali, nummer twee Rigoberto Uran, nummer vier Michele Scarponi, nummer vijf Carlos Alberto Betancur, nummer acht Benat Intxausti en nummer tien Domenico Pozzovivo. Van de voorbije Tour staan nummer drie Joaquin Rodriguez, nummer vijf Roman Kreuziger, nummer zes Bauke Mollema en nummer acht Alejandro Valverde aan de start.

Geen Alberto Contador dus, de eindwinnaar van vorig jaar. Maar Valverde en Rodriguez zijn zo gemotiveerd dat een nieuwe Spaanse eindwinst zeker tot de mogelijkheden behoort. Vooral omdat het aantal individuele tijdritkilometers beperkt is tot 38.

Hun voornaamste tegenstander wordt wellicht Nibali, die gezegd heeft dat hij niet alleen het WK in Florence wil voorbereiden maar dat hij ook een tweede Vuelta (na die van 2010) op zijn naam wil schrijven. Voeg aan al deze namen die van Ivan Basso, David Arroyo, Samuel Sanchez, Igor Anton, Sergio Henao en Laurens ten Dam toe en je begrijpt dat het een boeiende Vuelta kan worden.

Meer over