Lomans vindt zijn sleeppush terug

De klap die Duitsland zondag had uitgedeeld, echode lang na bij de Nederlandse hockeyers. Gisteravond schudde de formatie van Roelant Oltmans pas in de tweede helft de schroom van zich af en werd Zuid-Korea met meer flair bestreden....

TYNKE LANDSMEER

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

UTRECHT

Lomans rekende op het juiste moment af met zijn haperende vorm. In de afgelopen drie wedstrijden wist de 23-jarige Brabander niet één van de in totaal twaalf strafcorners te benutten. Juist hij bracht zijn ploeg, na een beschamende eerste helft en een achterstand van 1-0, met drie rake klappen de uiteindelijke winst. Zijn hattrick werd nog gevolgd door een treffer van Jaap Derk Buma.

Met nog één wedstrijd te gaan is Nederland nu al zeker van een plaats in de halve finales, omdat Nieuw Zeeland, de tegenstander van morgen, verrassend met 1-0 ten onder ging tegen hekkensluiter India. Nederland rest nog slechts drie dagen om toe te werken naar een niveau dat minimaal nodig zal zijn om een plaats in de finale af te dwingen.

De olympisch kampioen presteerde tot dusver wisselvallig. Op een matige start tegen Canada volgde een sprankelende partij tegen India, die weer werd gevolgd door een blamerende nederlaag tegen Duitsland. Ook in het duel met Korea, dat vanwege het slechte weer tien minuten later begon, werd een slechte eerste helft afgewisseld met een redelijke tweede.

Oltmans sbegon met dezelfde basiself die het tegen Duitsland zo lieten afweten. 'Ik heb ze die kans bewust gegeven om zich te revancheren', zei hij over zijn behoudende keuze. 'Ik heb die spelers de rest van het toernooi ook nog nodig.' Mede door de vele glijpartijen en trage combinaties op het drassige veld werd de wedstrijd in de eerste helft tot een slome partij. Nederland stelde zich veel te afwachtend op tegenover de snelle Koreanen en verloor te veel duels om de bal.

Doelman Jansen was de enige die in die periode een ruime voldoende scoorde. Met knappe reddingen hield hij zijn ploeg in de race. Zuid-Korea dook maar liefst vier keer gevaarlijk op voor de nationale sluitpost, maar evenzoveel keren hield hij de nul.

Er was een Koreaans doelpunt voor nodig om de ploeg na rust wakker te schudden. Met Buma en Geeris op de plaats van Van Wijk en Van Meer bracht de ploeg meer gevaar over de rechtervleugel en werden zes strafcorners versierd. Pas toen Lomans aanlegde voor zijn vierde corner van de wedstrijd en eindelijk scoorde, wist Nederland zich van de beklemmende druk te ontdoen.

Het geluk was duidelijk aan de zijde van Lomans. 'Alles wat er fout kon gaan bij die corner ging mis. De pass kwam teveel naar rechts, waardoor ik uitgleed en de bal in de verkeerde hoek vloog.' Desondanks trof hij wel het net. 'Misschien had ik dat nodig om de ban te breken, hoewel ik nooit wanhopig ben geweest. Eens moet die bal er toch een keer invliegen', aldus de nuchtere Lomans.

Dat gebeurde net op tijd tegen de Koreanen, die zich sinds de Olympische Spelen in eigen land hebben ontwikkeld tot een redelijke subtopper. Niet minder en zeker niet meer en daarom boog Nederland opnieuw beschaamd het hoofd over de slechte eerste helft waarin de spelers zich voortdurend van de bal lieten zetten. Pas één overwinning liet Zuid-Korea tot dusver aantekenen, tegen India.

Vanaf het moment dat de Nederlandse hockeyers aanzetten voor een offensief, had Zuid-Korea dan ook weinig meer in te brengen. Vrij eenvoudig bereikte Nederland daarom alsnog vroegtijdig de halve finales. Welke tegenstander de ploeg zaterdag zal mogen begroeten, wordt pas morgen, op de laatste dag van de groepswedstrijden, beslist.

Dan strijden Australië en Pakistan om het laatste ticket in poule B. De Spanjaarden, met nog twee - op papier - eenvoudige wedstrijden te gaan tegen Polen en Maleisië, zijn zo goed als zeker van een plek bij de laatste vier. De kans dat zij, ten koste van Australië, poulewinnaar worden en dus de opponent van Nederland, is niet onwaarschijnlijk.

In de finalewedstrijden zal Oltmans zijn hoop vooral moeten richten op Bram Lomans, die wanneer hij eenmaal op gang is gekomen, een onhoudbare sleeppush in de armen heeft. Oltmans: 'We zijn nu niet meer afhankelijk van velddoelpunten en dat is een hele geruststelling.'

Meer over