Lok slechts twee weken zonder werk

Cees Lok is de nieuwe trainer van NAC. De eerder bij NEC werkzame coach tekende gistermiddag een contract dat hem voor anderhalf jaar aan de Bredase club verbindt....

Bij NEC nam Lok op 19 december tot verrassing van vrijwel iedereen ontslag. Voorzitter Willem van der Hoeven van NAC ontkende gistermiddag dat er een verband was tussen beide beslissingen.

Volgens Van der Hoeven kwam Loks naam pas in beeld nadat NAC het besluit had genomen om niet verder te gaan met Lokhoff. Lok was verrast dat zich zo snel een nieuwe werkgever aandiende. Hij hoorde van de voorzitter van de Coaches Betaald Voetbal, Jan Reker, dat hij de eerste keus was voor de vacante trainerspost.

‘Omdat ik het van hem hoorde, wist ik ook dat de financiële zaken met Lokhoff en diens, eveneens ontslagen, assistent Nico van Zoghel waren opgelost.’ Lok werd een jaar geleden bij NEC aangesteld als opvolger van de ontslagen Johan Neeskens, wiens assistent hij tot dan was geweest. Zijn opdracht luidde om NEC met aanvallend voetbal naar de subtop van de eredivisie te leiden.

Met de vijfde positie op de ranglijst van de eredivisie leek hij hard op weg aan die eis te voldoen. Maar na de nederlaag tegen FC Groningen (3-0), twee weken geleden, diende hij tijdens de kerstborrel bij de club onverwacht zijn ontslag in.

Meer dan dat er een ‘fundamenteel verschil van inzicht was over de koers van de club’ wilde hij er daarna niet over zeggen. Zijn besluit om in de wedstrijd tegen Groningen de Paraguayaan Edgar Barreto te passeren zou volgens insiders een belangrijke rol hebben gespeeld bij zijn overweging.

Barreto is eigendom van een groep Nijmeegse investeerders en zou worden gevolgd door Dinamo Moskou, dat bereid was hem voor veel geld over te nemen van NEC. Loks keuze om Barreto niet op te stellen zou tot verontwaardiging hebben geleid bij de op groot geld azende geldschieters.

De 39-jarige Lok, die afkomstig is uit Emmeloord en als speler in het betaald voetbal actief was voor FC Wageningen en NEC, geldt als een harde en compromisloze trainer die door voorzitter Van der Hoeven wordt bestempeld als de ideale man om ‘NAC naar de positie te leiden waar het gezien zijn spelerskwaliteiten thuis hoort.’

Lokhoff wordt verweten dat hij te weinig rendement heeft gehaald uit het deze zomer drastisch gerenoveerde elftal. ‘In plaats van een positie die kans geeft op deelname aan de play-offs staan we nu dichter bij degradatie. Lastig was het wel, omdat Lokhoff veel krediet bij ons heeft.’

De spelers, onder leiding van Lokhoffs persoonlijke vriend Pierre van Hooijdonk, noemden het vertrek van de trainer onafwendbaar. Maar de vraag of zijn ontslag garant staat voor betere tijden, lieten ze onbeantwoord.

Lok zei gisteren ervan overtuigd te zijn dat NAC voldoende kwaliteiten heeft om de verloren gegane sympathie bij zijn grote achterban terug te winnen. Hij zal de komende dagen gebruiken om de club te doorgronden.

Meer over