Lobbezoo laat honkbal dansen in de lucht

Heel Kinheim weet dat je tegen HCAW-pitcher Jurriaan Lobbezoo alleen een kans maakt als je hem onder druk zet. Dan maakt hij wel eens een foutje en dat is vaak de enige gelegenheid om toe te slaan....

Alle voornemens ten spijt, niemand bij Kinheim slaagde erin de kwetsbaarheid van Lobbezoo bloot te leggen. Dat maakte voor hem de weg vrij te laten zien waartoe hij in staat is. Op indrukwekkende wijze vloerde hij zowat al zijn tegenstanders en leidde HCAW naar een mooie 10-0 zege.

Daarmee legde Lobbezoo de basis onder de uiteindelijke play-offtriomf voor HCAW. Na drie opeenvolgende overwinningen en een totaalscore van 28-6 wacht nu de Holland Series waarin net als vorig jaar Neptunus, dat ook drie keer op rij won van Pioniers, de tegenstander zal zijn.

Lobbezoo gooide tegen Kinheim misschien wel de beste wedstrijd uit zijn loopbaan. Met maar drie honkslagen tegen, waarvan twee in de slotfase toen de beslissing al lang was gevallen, toonde hij zijn superieure klasse. Een nagenoeg volmaakte uitvoering bood hem de kans ook nog eens de moeilijkheidsgraad van zijn worpen op te voeren. Soms koos hij voor zulke ingewikkelde curvepatronen dat het leek alsof de bal door de lucht danste.

De voorsprong voor HCAW was al tot 6-0 opgelopen toen Verbij in het slagperk werd getroffen door een uit de koers geraakte worp van Lobbezoo. Zoiets kan nu eenmaal gebeuren, doet wel eens pijn, maar de meeste honkballers malen er niet om. Maar Verbij wel. In plaats van rustig naar het eerste honk te wandelen, zo ver was hij in de wedstrijd nog niet gekomen, stapte Verbij dreigend op Lobbezoo af. Catcher Fridsma versperde hem de weg en moest de reddingsactie direct bekopen met een klap in het gelaat.

Verbij, vaker actief betrokken bij knokpartijen zoals met Walker (Pioniers) en zelfs met teamgenoot Tom Nanne, werd uit het veld gestuurd door arbiter Siep en de volgende ochtend al geschorst door de bond.

Lobbezoo bleef tot het einde eenvoudig overeind. 'Als je voorkomt ga je vanzelf makkelijker gooien.' Pas in de vijfde innings sloeg de eerste tegenstander raak, een ferme tweehonkslag van De Haan zelfs, waarna Lobbezoo nog eens de registers opentrok en alle aanvallende impulsen bij de ontredderde tegenstander volledig onder controle hield.

Tot de laatste slagbeurt. Plots sloegen Ten Bosch en Hofer raak waarna ook De Haan nog op de honken verscheen. Maar Lobbezoo zorgde voor een passend slot. In zijn eentje schakelde hij Oosterhof en Groenendal uit.

Tijdens het tweede duel bleken de spelers van Kinheim het geschonden zelfvertrouwen nog niet te hebben hervonden. Nadat pitcher Beljaards stevig werd geraakt liep de score gestaag op tot 11-0. De sterkte van HCAW was nu niet de pitching, maar de slagploeg die vorige week het hoofdklasserecord honkslagen opvoerde tot 589. Nu sloegen alle spelers minimaal een keer raak.

In de derde ontmoeting had Kinheim de zege voor het grijpen maar een 5-3 voorsprong ging in de slotfase verloren na gekluns van De Haan en vooral Morel. Twee keer liet de buitenvelder de bal volkomen onnodig uit zijn handschoen vallen. En bij 5-4 en de honken vol gooide pitcher Calderone de bal op de voet van Arrindell waarna het 5-5 werd.

In de verlenging scoorden Koenen en Arrindell voor de fortuinlijke bezoekers die in de reguliere competitie vijf keer van Kinheim verloren, maar nu konden doorstoten naar de derde play-offzege.

De overtuigende wijze waarop Kinheim werd uitgeschakeld kan toch niet verhullen dat HCAW een matig seizoen achter de rug heeft. De ploeg speelde meer slechte dan goede wedstrijden, de motivatie van de spelers bleek niet optimaal en er waren spanningen tussen de spelersgroep en coach Farley. Het lijkt alsof een competitiereeks van 45 wedstrijden de spelers van HCAW niet meer boeit.

Misschien is het daarom wel goed dat straks naar nieuwe spelers moet worden uitgekeken. Pitcher Tensen en Berrevoets hebben al aangegeven dat ze stoppen.

Meer over